Δέσμευση για μηδενικές αυξήσεις το 2010 στην τιμή του ηλεκτρικού

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα μέσα στο 2010, διαβεβαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκτός της αναπροσαρμογής του ειδικού τέλους ΑΠΕ, η οποία δεν θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές. Αντιθέτως, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ξεκινά διαβούλευση για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ευπαθή κοινωνικά στρώματα με χαμηλή κατανάλωση, με τις μειώσεις να υλοποιούνται από τον Ιούλιο. Βεβαίως όλες αυτές οι δεσμεύσεις ισχύουν εφόσον μέχρι το φθινόπωρο δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τον στόχο των εσόδων του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών.

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα μέσα στο 2010, διαβεβαιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκτός της αναπροσαρμογής του ειδικού τέλους ΑΠΕ, η οποία δεν θα ισχύσει για τους οικιακούς καταναλωτές.

Αντιθέτως, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ξεκινά διαβούλευση για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ευπαθή κοινωνικά στρώματα με χαμηλή κατανάλωση, με τις μειώσεις να υλοποιούνται από τον Ιούλιο.

Βεβαίως όλες αυτές οι δεσμεύσεις ισχύουν εφόσον μέχρι το φθινόπωρο δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τον στόχο των εσόδων του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών. Εάν η συνταγή δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν επιτύχει ως τον Οκτώβριο και χρειαστούν νέα μέτρα, ουδείς αποκλείει να χρησιμοποιηθεί και το «όπλο» της αύξησης στην ανελαστική εν πολλοίς κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΥΠΕΚΑ ξεκινά τη διαδικασία για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), του οποίου δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρούν αυστηρά κριτήρια. Το ΚΟΤ προκύπτει έπειτα από έκπτωση 10% επί του τιμολογίου για καταναλώσεις 0- 800 κιλοβατώρων, ενώ προβλέπει μεγαλύτερη έκπτωση, περί το 20%, για ειδικές ευπαθείς ομάδες (π.χ. άνεργοι, συνταξιούχοι). Κριτήρια για την ένταξη στο ΚΟΤ αποτελούν η κατανάλωση κάτω από 1.000 kWh ανά τετράμηνο, η κατανάλωση να αφορά σε πρώτη κατοικία και το εισόδημα, που πρέπει να είναι κάτω από το αφορολόγητο.

Υστερα από δημόσια διαβούλευση δέκα ημερών, η Υπουργική Απόφαση θα ισχύσει από τον Ιούλιο, όπως είπε η κυρία Μπιρμπίλη. Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, αποφάσισε τη σημαντική αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών. Η εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, αποφασίστηκε ώστε να προστατευτούν οικονομικά ευπαθείς και ευάλωτοι καταναλωτές οι οποίοι περιλαμβάνονται στο ισχύον οικιακό τιμολόγιο δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, τους θερινούς μήνες αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κυρίως της χρήσης κλιματιστικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς δεν είναι επαρκείς για την κάλυψη των τιμολογίων για την πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ, εφαρμόζεται το ειδικό τέλος ΑΠΕ. «Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ» έλεγαν χθες συνεργάτες της κυρίας Μπιρμπίλη, εξηγώντας γιατί θα πληρώσουν υψηλές αυξήσεις οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk