Υπέρογκο δημόσιο χρέος

Ιαπωνία Η διόγκωση του δημόσιου χρέους χτυπάει καμπανάκι κινδύνου

Aν δεν θέλει να δει μία κρίση «ελληνικού τύπου», πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά η Ιαπωνία το διογκωμένο της δημόσιο χρέος προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κατά την πρώτη του επίσημη ομιλία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αλλαγές στη φορολογία και περικοπές δαπανών προτείνει ο πρωθυπουργός για τον περιορισμό του ελλείμματος που φτάνει σε 218,6% επί του ΑΕΠ της χώρας.

<b>Ιαπωνία </b>Η διόγκωση του δημόσιου χρέους χτυπάει καμπανάκι κινδύνου | tovima.gr

Άμεσα και δραστικά πρέπει να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία το διογκωμένο της δημόσιο χρέος εάν δεν θέλει να δει μία κρίση «ελληνικού τύπου», προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν κατά την πρώτη του επίσημη ομιλία στο Κοινοβούλιο της χώρας σήμερα Παρασκευή.

Ο Ναότο Καν, που διατελούσε υπουργός Οικονομικών πριν αναλάβει την πρωθυπουργία την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι θα εξετάσει αλλαγές στη φορολογία και περικοπές των δημοσίων δαπανών. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την (μέχρι τώρα) πολιτική που βασίζεται υπερβολικά στην έκδοση χρέους» ανέφερε.

Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος από τα βιομηχανικά κράτη: 218,6% επί του ΑΕΠ. Τα ιαπωνικά δημοσιονομικά όμως έχουν αρκετά γερό έρεισμα, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους κατέχεται εντός της χώρας -και για αυτό αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του Ν.Καν στοχεύουν περισσότερο στην προώθηση της ατζέντας του για μεταρρυθμίσεις.

«Όπως είδαμε και από τη σύγχυση που ξεκίνησε στην Ευρώπη από την Ελλάδα, τα οικονομικά μας μπορεί να καταρρεύσουν εάν χαθεί η εμπιστοσύνη στα ομόλογά μας και το διογκούμενο χρέος αφεθεί στην τύχη του» υπογράμμισε ο Ν.Καν.

Ο πρωθυπουργός, που θεωρείται προοδευτικός σε κοινωνικά θέματα και δημοσιονομικός «γέρακας», ανέφερε ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς το πρόγραμμά του εντός του μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk