Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής«Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος θα πλήξει την ανάπτυξη»

Οι νέες ρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό υποστηρίζει σε σχετική μελέτη του το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη.

Οι νέες ρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό υποστηρίζει σε σχετική μελέτη του το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών στις Βρυξέλλες η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι νέοι διεθνείς κανόνες βάσει των οποίων οι τράπεζες αναγκάζονται να αποταμιεύουν περισσότερα κεφάλαια, ενδέχεται να κρατήσουν την ευρωζώνη σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ομοσπονδίας, το προτεινόμενο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας «Βασιλεία ΙΙΙΙ» θα περιορίσει τα κέρδη και την ανάπτυξη των κεφαλαίων των τραπεζών της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να πληγεί η οικονομία και να αποτραπεί η δημιουργία έως και πέντε εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στα 16 κράτη μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης που βύθισε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, η διεθνής κοινότητα επεξεργάζεται την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνονται και οι αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίων.

Τα μέλη του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής τα οποία πραγματοποιούν συνέδριο στη Βιέννη, υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να είναι οι μεταρρυθμίσεις ισορροπημένες, συντονισμένες σε διεθνές επίπεδο και να μην υιοθετηθούν βιαστικά ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην οικονομία.

«Τονίζω ότι θεωρούμε την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων γενικώς σωστή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Deutchebankκ. Τζόζεφ Ακερμαν. Ωστόσο πρόσθεσε: «Θα είναι όμως αποτυχία αν υπονομεύσουν (τα μέτρα) την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Ακερμαν υποστήριξε επίσης ότι η αύξηση του κόστους για την ανεύρεση κεφαλαίων μετατοπίζεται στους πελάτες, επηρεάζοντας με τη σειρά του το επίπεδο αύξησης κεφαλαίων στην οικονομία.

«Κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα απαιτούν από τις τράπεζες να εγκαταλείψουν μέρος των κεφαλαίων τους, κάτι το οποίο σημαίνει μείωση του μεγέθους των δανείων που είναι σε θέση να χορηγήσουν στην οικονομία», τόνισε ο κ. Ακερμαν.

Τα συγκεκριμένα σχόλια τόσο από τον κ. Ακερμαν όσο και από άλλους τραπεζίτες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος που διατυπώθηκαν στα παλαιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ της Βιέννης βασίστηκαν στην έκθεση του IIF βάσει της οποίας αν εφαρμοστούν οι διεθνείς τραπεζικοί κανόνες που προβλέπει το πλαίσιο «Βασιλεία ΙΙΙ» οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, τη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία εμφανίζονται χαμηλότερες κατά 3,1% απ’ ότι θα ήταν κανονικά έως το 2015.

Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζεται στην έκθεση, θα δημιουργηθούν σε διάστημα πέντε ετών περίπου 9,7 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ ότι θα δημιουργούνταν αν δεν ίσχυε το νέο πλαίσιο.

Ο κ. Ακερμαν εξάλλου εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή φόρου συναλλαγών στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών στις Βρυξέλλες εξάλλου, οι κανόνες της «Βασιλείας» θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες της ευρωζώνης σχεδόν κατά 1% κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk