ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ «Το Εθνικό δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ»

«O υπουργός Πολιτισμού έβαλε την οροφή κι εγώ το πάτωμα.Εχω τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή. Πιο κάτω από αυτήν δεν μπορώ να πάω, γιατί τότε δεν θα μπορέσω να βοηθήσω το Εθνικό να σταθεί στα πόδια του. Μαζί με τον υπουργό είπαμε να συνεχίσουμε με θετική διάθεση. Προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι. Η κατάσταση του θεάτρου είναι όπως της χώρας μας. Προσωπικά αποφάσισα να συνεχίσω τη θητεία μου και συμφώνησα να το αναλάβω και για την επόμενη τριετία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

«O υπουργός Πολιτισμού έβαλε την οροφή κι εγώ το πάτωμα.Εχω τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή. Πιο κάτω από αυτήν δεν μπορώ να πάω, γιατί τότε δεν θα μπορέσω να βοηθήσω το Εθνικό να σταθεί στα πόδια του. Μαζί με τον υπουργό είπαμε να συνεχίσουμε με θετική διάθεση. Προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι. Η κατάσταση του θεάτρου είναι όπως της χώρας μας. Προσωπικά αποφάσισα να συνεχίσω τη θητεία μου και συμφώνησα να το αναλάβω και για την επόμενη τριετία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.Και αυτό γιατί θέλω να συμβάλω ώστε το Εθνικό να αντέξει αυτές τις δυσκολίες.Αν όμως τα πράγματα φθάσουν σε έναν ανυπέρβλητο βαθμό, τότε θα χρειαστεί να έρθει σε αυτή τη θέση κάποιος άλλος με άλλου τύπου ικανότητες». Ο Γιάννης Χουβαρδάς, καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας, με πρόσφατα ανανεωμένη τη δεύτερη θητεία του, θέλησε να είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του. Γι΄ αυτό και στη χθεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους είχε απαντήσεις και εξηγήσεις για όλαγραμμένες σε σχετικό φυλλάδιο που διένειμε.

«Το Εθνικό δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ.Αν χρειαζόταν να κλείσει αύριο το πρωί, δεν θα άφηνε εκκρεμότητες.Είναι όμως ένας ζωντανός οργανισμός που δημιουργεί διαρκώς καινούργιες εκκρεμότητες» είπε. Και θέλησε να βάλει στο μικροσκόπιο κάθε δημοσίευμα, σχόλιο ή υπανιγμό που αφορούσε το πρόσωπό του, κυρίως το διάστημα εκείνο που βρισκόταν μετέωρος στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, μετά τη λήξη της πρώτης θητείας και πριν από την ανάληψη της δεύτερης. Ο Γιάννης Χουβαρδάς άφησε να διαφανεί μια πικρία για όσα συνέβησαν και όσους τον αμφισβήτησαν. Είτε ως προς τις καλλιτεχνικές επιλογές του – με κορωνίδα «Το τρίτο στεφάνι»είτε ως προς τα οικονομικά.

«“Το τρίτο στεφάνι” ήταν μια θριαμβευτική επιτυχία και τη χρωστάμε στον Σταμάτη Φασουλή » τόνισε και συμπλήρωσε ότι, καθώς δεν είχε προβλέψει την πορεία της παράστασης, δεν μπόρεσε να τη βάλει εγκαίρως στο ρεπερτόριο του 2010-2011. «Αλλά ούτε και παράταση παραστάσεων μπορέσαμε να κάνουμελόγω κόπωσης βασικών ηθοποιών και μη διαθεσιμότητάς τους.

Από την άλλη, όταν ήρθε η πρόταση για συμπαραγωγή, εγώ δεν μπορούσα να πάρω θέση γιατί δεν είχε ανανεωθεί η θητεία μου και το ΔΣ αποφάσισε αρνητικά». «Μοιάζει σαν κάποιοι να νοιάζονται περισσότερο από εμένα για το οικονομικό συμφέρον του Εθνικού» σημείωσε.

Χωρίς το θέατρο Κοτοπούλη-Rex, που δεν θα λειτουργήσει λόγω κτιριακών προβλημάτων (αλλά και υψηλού κόστους), χωρίς το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, παράλληλα με την αυστηρή τήρηση των οικονομικών, το Εθνικό Θέατρο ελπίζει σε ένα σταθερό μέλλον. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των εσόδων από τις παραστάσεις του καλοκαιριού, καθώς και η προσέλευση θεατών τον χειμώνα στην υποβαθμισμένη περιοχή της Αγίου Κωνσταντίνου.

Με «Ορέστη» και «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο
Εμπνευσμένος από τους σημερινούς νέους είναι ο «Ορέστης» του Ευριπίδη στη σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, σε μια παράσταση που θέλει να δώσει βάρος στον Χορό και να σχολιάσει τον τρόπο που η νέα γενιά βλέπει τη ζωή. Με τον Νίκο Κουρή στον επώνυμο ρόλο και τη Στεφανία Γουλιώτη ως Ηλέκτρα, ο «Ορέστης» ανεβαίνει σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνογραφία Γιοχάνες Σουτς. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 30 (και 31) Ιουλίου στην Επίδαυρο. Με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη ο Γιάννης Κακλέας κάνει την παρθενική σκηνοθεσία του στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου. Οπως τόνισε ο σκηνοθέτης, θέλει να εξερευνήσει τον σατιρικό και όχι τον επιθεωρησιογράφο ποιητή. Με καινοτομίες ως προς τη διανομή και με διάθεση να μιλήσει για τη μάχη αρσενικού και θηλυκού. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Λαέρτης Μαλκότσης κ.ά. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Στις 16 και 17 Ιουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk