Κατακραυγή από τον τύπο και τα κόμματα

Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΑποφασισμένος να μειώσει τις υποκλοπές από την αστυνομία

Η κίνηση του Μπερλουσκόνι προοιωνίζει τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα και την αντιπολίτευση, ενώ εξαναγκάζει τους βουλευτές του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράσσει στο ζήτημα.

<b>Σίλβιο Μπερλουσκόνι</b>Αποφασισμένος να μειώσει τις υποκλοπές από την αστυνομία | tovima.gr

Τη μείωση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την Αστυνομία και την τιμωρία των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύουν απομαγνητοφωνήσεις προϊόντων υποκλοπής δήλωσε ότι έχει στόχο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος τόνισε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά του να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα και τον Τύπο.

Η κίνηση του Μπερλουσκόνι προοιωνίζει τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα και την αντιπολίτευση, ενώ εξαναγκάζει τους βουλευτές του κυβερνητικού δεξιού συνασπισμού να ακολουθήσουν τη γραμμή που χαράσσει στο ζήτημα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη απευθύνει τελεσίγραφο στα μέλη του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ως έχει, αψηφώντας τις εκκλήσεις των ΜΜΕ και του δικαστικού σώματος να αποσύρει το πακέτο μέτρων, το οποίο όπως λένε πρόκειται μόνο να βοηθήσει τους εγκληματίες φιμώνοντας τον εγχώριο Τύπο.

Όπως υπογραμμίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Αντίθετα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως προσπαθεί να συγκαλύψει την διαφθορά στις τάξεις της με άλλον ένα φωτογραφικό νόμο. «Μόνο ένα μικρό λόμπι δημοσιογράφων και δικαστικών αντιτίθενται σε αυτό το νόμο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει κουραστεί από το γεγονός ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο εξ αιτίας του φόβου των παρακολουθήσεων», υποστήριξε.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις μόνο εάν έχουν σοβαρά στοιχεία ότι διαπράττεται έγκλημα. Οι υποκλοπές θα πρέπει να εγκρίνονται από σώμα τριών δικαστών και θα διαρκούν έως και 75 ημέρες. Οι παρατάσεις τους θα εξασφαλίζονται δυσκολότερα, και μόνο για τρεις ημέρες κάθε φορά. Θα χρειάζεται ειδική άδεια για να παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις μελών του κοινοβουλίου και ιερέων.

Από την πλευρά της, η συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων κάλεσε να υπάρξει «ολοκληρωτική αντίσταση χωρίς τέλος». Στα ΜΜΕ θα απαγορεύεται να τυπώνουν απομαγνητοφωνήσεις, περιλήψεις και ακόμα και ρεπορτάζ σχετικά με έρευνες σε εξέλιξη, έως ότου ολοκληρωθούν – κάτι που συχνά παίρνει χρόνια. Οι εκδότες που θα παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 450.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο η Γερουσία πρέπει να αναπέμψει στην βουλή για την τελική του κύρωση, ήταν στο Κοινοβούλιο εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση το επανέφερε βιαστικά και το προώθησε ξανά όταν οι εφημερίδες δημοσίευσαν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που υποκλάπηκαν στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο, σχετικά με δημόσια έργα. Η έρευνα ανάγκασε τον υπουργό Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκαγιόλα να παραιτηθεί καθώς αποκαλύφθηκε ότι απέκτησε το πολυτελές διαμέρισμά του στη Ρώμη με χρήματα που κατέβαλε ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει φυλακιστεί για διαφθορά.

Οι διατάξεις του νόμου προκάλεσαν κατακραυγή στα μέσα ενημέρωσης.«Η ευνομία και τα μέσα ενημέρωσης είναι εφιάλτες για την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι», σχολίασε η εφημερίδα «La Repubblica», η οποία υπογράμμισε με κίτρινο χρώμα όλα τα ρεπορτάζ που δε θα δημοσιεύονταν βάσει του νέου νόμου.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι έχει ευρεία πλειοψηφία, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη. Το κόμμα «Ιταλία των Αξιών» άρχισε καθιστική διαμαρτυρία στη Γερουσία με στόχο, όπως ανακοίνωσε, να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία. «Διαδηλώνουμε ενάντια σε ένα επονείδιστο μέτρο που παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση, πλήττει τις προσπάθειες καταπολέμησης του εγκλήματος και της μαφίας, και φιμώνει τον Τύπο», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Αντόνιο ντι Πιέτρο, πρώην Εισαγγελέας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk