Μετά την ήττα στις εκλογές

ΟλλανδίαΠαραίτηση Μπαλκενέντε από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο υπέστη μία από τις χειρότερες ήττες του στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ζαν Πίτερ Μπαλκενέντε. Από 31 έδρες φαίνεται να συγκεντρώνουν Φιλελεύθεροι και Εργατικοί.

<b>Ολλανδία</b>Παραίτηση Μπαλκενέντε από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος | tovima.gr

Την παραίτησή του από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο υπέστη μία από τις χειρότερες ήττες του στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ζαν Πίτερ Μπαλκενέντε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε έξω από τα εκλογικά τμήματα από 31 έδρες συγκεντρώνουν το Φιλελεύθερο και το Εργατικό Κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας, αναδεικνύεται τρίτο σε δύναμη, με 23 έδρες, και οι Χριστιανοδημοκράτες τέταρτοι με 21 έδρες.

Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο Μπαλκενέντε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για την εκλογική ήττα. Ο Μπαλκενέντε θα εξακολουθήσει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, άρα και τη λήψη των αποφάσεων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά το Εργατικό έκανε την έκπληξη, αφού πήρε περισσότερες ψήφους απ΄ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές. Έτσι αυτά τα δύο κόμματα αναμένεται ότι θα έχουν από 31 έδρες στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε ηγηθεί των τελευταίων τεσσάρων κυβερνητικών συνασπισμών στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk