ΟλλανδίαIσχυροί οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές

Σε μακρά περίοδο κομματικών «παζαριών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εισέρχεται η Ολλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών. Δύο ήταν οι πραγματικοί νικητές κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο ένας ήταν το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του πρώην δημάρχου του Αμστερνταμ Τζομπ Κοέν, το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με κάλπη έξω από εκλογικά τμήματα (exit polls), κερδίζει 31 από τις 150 έδρες της Βουλής. Η σοσιαλδημοκρατία αποδείχθηκε ισχυρή στην Ολλανδία σε περίοδο ιδεολογικών και εκλογικών περιπετειών σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ Σε μακρά περίοδο κομματικών «παζαριών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εισέρχεται η Ολλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων πολιτικών αναλυτών. Δύο ήταν οι πραγματικοί νικητές κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο ένας ήταν το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του πρώην δημάρχου του Αμστερνταμ Τζομπ Κοέν, το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με κάλπη έξω από εκλογικά τμήματα (exit polls), κερδίζει 31 από τις 150 έδρες της Βουλής. Η σοσιαλδημοκρατία αποδείχθηκε ισχυρή στην Ολλανδία σε περίοδο ιδεολογικών και εκλογικών περιπετειών σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο άλλος νικητής ήταν το ακροδεξιό και ρατσιστικό Κόμμα της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον Γκέερτ Βίλντερς, η κοινοβουλευτική δύναμη του οποίου «εκτοξεύεται» στις 23 έδρες (από 9), διεκδικώντας ενδεχομένως ρόλο ρυθμιστή στο μετεκλογικό τοπίο.

Πολύ πιο κάτω των φιλοδοξιών των οπαδών του ήταν οι επιδόσεις του φιλελεύθερου Κόμματος του Λαού για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία (VVD). Ο ηγέτης του, ο Μαρκ Ρούτε, διαπίστωσε ότι οι ψηφοφόροι τού έδωσαν μια επιφυλακτική «ισοβαθμία» με τους Εργατικούς, δηλαδή 31 έδρες.

Μόλις στην τέταρτη θέση ήρθε, πάντοτε σύμφωνα με τα exit polls, ο αποχωρών κεντροδεξιός πρωθυπουργός Γιαν-Πέτερ Μπαλκενέντε, η Χριστιανική Δημοκρατική Συμμαχία του οποίου κατρακύλισε στις 21 έδρες (από 41 στην προηγούμενη Βουλή).

Δύο ζητήματα κυριάρχησαν στις εκλογές: η οικονομία και η μετανάστευση. Η αύξηση του εθνικού χρέους και η δυσφορία για τη μετανάστευση χιλιάδων ξένων στη χώρα δημιουργούν ανησυχίες σε πολλούς Ολλανδούς για το μέλλον. Χθες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της παραδοσιακής ολλανδικής ανεκτικότητας στο διαφορετικό και της ανόδου των ξενοφοβικών, συντηρητικών κομμάτων που παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο.

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 76 εδρών. Για να προκύψει κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν τρία ή και τέσσερα κόμματα. «Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις. Η συνεργασία Αριστεράς και Δεξιάς είναι πολύ πιθανή» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Μάρσελ Μπόογκερς.

Η ολλανδική λαϊκή ετυμηγορία έρχεται μετά από αυτές της Βρετανίας, της Γερμανίας και νωρίτερα της Γαλλίας, χώρες στις οποίες οι ψηφοφόροι εστράφησαν προς τα δεξιά. Εθνικιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν έδαφος πολιτικά και στις πιο ανεκτικές παραδοσιακά χώρες της Σκανδιναβίας.

Η κυβέρνηση του κ. Μπαλκενέντε κατέρρευσε τον Φεβρουάριο εξαιτίας της άρνησης του Εργατικού Κόμματος να συναινέσει στην επέκταση της ολλανδικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Η «καθήλωση» του VVD οφείλεται στη μη ρεαλιστική υπόσχεσή του να καταπολεμήσει το δημόσιο χρέος, χωρίς όμως να αυξήσει τη φορολογία. Ο κ. Ρούτε τάσσεται υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης και της περικοπής 20 δισ. ευρώ από τις κυβερνητικές δαπάνες ως το 2015.

«Αυτή η χώρα ξοδεύει πάρα πολλά. Για πολλούς ανθρώπους είναι καλύτερα να συγκεντρώνουν τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης παρά να εργάζονται» δήλωσε, λίγο προτού ψηφίσει στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Αμστερνταμ, ο Βίλεμ Μπόσμα, 32 ετών, δημόσιος υπάλληλος και υποστηρικτής του VVD.

Ο κ. Κοέν είναι ωστόσο ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης της χώρας. «Είναι σαν πατέρας όλων στο Αμστερνταμ» είπε η Νταϊάν Πάνταμσινγκ, 52 ετών, από το Σουρινάμ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk