Με 12-2 τις υπερψήφισε το ΣΑ

Ιράν«Ενοχλητικές μύγες» οι νέες κυρώσεις

Απορρίπτει με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς το Ιράν το τέταρτο κατά σειρά γύρο μέτρων με αφορμή το πυρηνικό και το βαλλιστικό του πρόγραμμα· τα μέτρα στοχεύουν στη δραστηριότητα των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης και καθόλου στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, πράγμα που σχεδόν σίγουρα δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτό από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

<b>Ιράν</b>«Ενοχλητικές μύγες» οι νέες κυρώσεις | tovima.gr

Απορρίπτει το Ιράν με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς και μάλιστα διά στόματος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το τέταρτο κατά σειρά γύρο μέτρων εναντίον του με αφορμή το πυρηνικό και το βαλλιστικό του πρόγραμμα· στόχος των μέτρων η δραστηριότητα των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης και καθόλου οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, πράγμα που σχεδόν σίγουρα δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτό από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ιράν έσπευσε να απορρίψει τις κυρώσεις που επιβάλλονται «δεξιά και αριστερά» εναντίον της χώρας του με το απαξιωτικό σχόλιο ότι είναι σαν τις «ενοχλητικές μύγες, σαν ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο»

Επιπλέον το Ιράν, διαμέσου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, ανακοίνωσε ότι το Κοινοβούλιο θα αναθεωρήσει εντός των ημερών τις σχέσεις της χώρας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) με πιθανό αποτέλεσμα την άρνηση πρόσβασης σε επιθεωρητές της Υπηρεσίας.

Πρόκειται για τις σκληρότερες κυρώσεις που ψηφίστηκαν ποτέ, υπογράμμισε από τη πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο δεν απέκλεισε εντελώς περαιτέρω διπλωματική δραστηριότητα στο μέλλον, προειδοποιώντας για διπλωματική απομόνωση του Ιράν αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του ως προς τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

Ανοιχτή επιθυμεί η Κίνα να παραμείνει η πόρτα στη διπλωματία και κάλεσε σε νέες διαπραγματεύσεις, δηλώνουν εκπρόσωποι της μετά τη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν επίπτωση στη καθημερινότητα των κατοίκων του Ιράν. Οι δύο χώρες έχουν στενότατες εμπορικές σχέσεις, με το εμπόριο μεταξύ τους να ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει απειλήσει ακόμα και με μονομερή στρατιωτική επέμβαση για να μην προχωρήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε το νέο γύρο μέτρων «θετικό βήμα» αλλά ζήτησε περισσότερα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση «δείχνει ότι οι μεγάλες χώρες είναι αντίθετες στο πυρηνικό του πρόγραμμα».

Η Τουρκία, μη μόνιμο μέλος για το τρέχον διάστημα, ήταν το μόνο από τα μέλη του Συμβουλίου που δεν ψήφισε. Κατά των μέτρων ψήφισε και η Βραζιλία που μεσολάβησε μαζί με την Τουρκία για την τελευταία συμφωνία ενώ ο Λίβανος απείχε. «Οι κυρώσεις ήταν λάθος » και επιβλήθηκαν για να ικανοποιηθεί «ένα πείσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Λούλα ντα Σίλβα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk