Στη στάχτη του δάσους έχτιζεο εργολάβος

Στάχτες έχουν γίνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα. Επιπλέον άλλα τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης συρρικνώθηκαν προς όφελος της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν τη χαρτογράφηση, το 2007 το 54% της χώρας καλυπτόταν από κάποιου τύπου φυσική βλάστηση (χορτολιβαδικές εκτάσεις, ψηλά δάση και θαμνότοποι).

Στάχτες έχουν γίνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα. Επιπλέον άλλα τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης συρρικνώθηκαν προς όφελος της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν τη χαρτογράφηση, το 2007 το 54% της χώρας καλυπτόταν από κάποιου τύπου φυσική βλάστηση (χορτολιβαδικές εκτάσεις, ψηλά δάση και θαμνότοποι). Ειδικά στην Αττική μέσα σε μία εικοσαετία (1987-2007) χάθηκαν 184.187 στρέμματα δάσους κωνοφόρων (πευκοδασών) εξαιτίας πυρκαϊών ή λόγω της μετατροπής τους σε γεωργικές εκτάσεις και οικιστικές περιοχές. Οι αλλαγές ήταν εντονότερες στη Βορειοανατολική Αττική. Ειδικότερα στην Πεντέλη τα περισσότερα πευκοδάση μετατράπηκαν σε περιοχές που καλύπτονται από θάμνους ή από πιο χαμηλή βλάστηση, γεγονός που αποδίδεται στις επαναλαμβανόμενες πυρκαϊές. Την ίδια περίοδο οι οικισμοί του νομού επεκτάθηκαν κατά 191.924

στρέμματα, κυρίως σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οπως επισημαίνει η δασολόγος κυρία Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF, περιμετρικά του Πεντελικού όρους και κυρίως στο ανατολικό τμήμα που αντικρίζει τη θάλασσα έχουν αναπτυχθεί νέοι ή έχουν επεκταθεί σημαντικά παλαιότεροι οικισμοί. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν η Αγία Μαρίνα, η Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη και το Ντράφι. «Το ίδιο συμβαίνει και στο βορινό τμήμα, όπου υπάρχει έντονη ανάπτυξη στους οικισμούς του Διονύσου και της Ροδόπολης και στις δυτικές παρυφές του χαμηλού όρους Σκάρπα στην περιοχή της Σταμάτας και του Αγίου Στεφάνου» αναφέρει η ίδια.

Η επέκταση των ανθρώπινων επεμβάσεων εις βάρος των δασών συνήθως συμβαίνει σταδιακά και αφού αυτά έχουν υποβαθμιστεί σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης από διάφορους παράγοντες, με βασικότερο τις πυρκαϊές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται συχνά καταπατήσεις και πιέσεις αλλαγών απευθείας προς τα υψηλά δάση. Οι περιπτώσεις αυτές όμωςείναι περισσότερο εντοπισμένες και αφορούν κυρίως περιαστικές περιοχές ή περιοχές μεγάλου παραθεριστικού ενδιαφέροντος» αναφέρει ο δασολόγος κ.

Πάρνηθα, 2007. Η καταστροφική πυρκαϊά στον εθνικό δρυμό έφερε σε απόγνωση και τα ζώα: το ελάφι που επέζησε μέσα στα καμένα έψαχνε να βρει τον δρόμο προς την επιβίωση στην αλώβητη περιοχή του βουνού

Κ. Λιαρίκος, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. Πάντως, όπως επισημαίνει η κυρία Κορακάκη, η συρρίκνωση των δασών δεν αποτελεί μονοσήμαντο γεγονός. «Από τη μια μεριά στα ορεινά της χώρας παρατηρείται επέκταση των δασών εξαιτίας της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας, της ορεινής γεωργίας και της υλοτομίας και από την άλληστα πεδινά παρατηρείται απώλεια δασών λόγω αυξημένων πιέσεων για μετατροπή της χρήσης τους» εξηγεί η κυρία Κορακάκη.

Τα προβλήματα που οδηγούν στην υποβάθμιση του δασικού πλούτου είναι πολλά. Η ελλιπής φύλαξη και αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων έχει ως συνέπεια τη σταδιακή απώλεια της δασικής κάλυψης. Η εγκατάλειψη των δασικών δραστηριοτήτων (υλοτομία, ορεινή κτηνοτροφία, ρητινοσυλλογή, ορεινή γεωργία) αφήνει κενά στη διαχείριση και προστασία. Η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας σε ορισμένες περιοχές υποβαθμίζει τη βλάστηση και τα εδάφη. «Η ολοκληρωμένη προστασία των δασών απαιτεί ευρεία κινητοποίηση υπηρεσιών και συναρμόδιων υπουργείων» τονίζει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δ. Καραβέλλας. Και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όχι μόνο αυτή η συνεργασία δεν έχει υπάρξειαλλά δεν έχουν εκπληρωθεί ούτε οι επί μέρους υποχρεώσεις των υπουργείων και υπηρεσιών, ο άμεσος κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk