«Σκουριασμένοι» έλεγχοι στο ΙΚΑ

Σπατάλες με φάρμακα που χορηγούνται σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπαθείς και ασθενείς με όγκο γίνονται από γιατρούς, κλινικές και φαρμακοποιούς εις βάρος του ΙΚΑ. Η εξωσωματική γονιμοποίηση «βαπτίζεται» «πρόκληση ωορρηξίας», και άλλα ακριβά φάρμακα χορηγούνται ανεξέλεγκτα σε μεγάλες ποσότητες. Εγγραφο εργαζομένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτει τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και τον παροπλισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του Ταμείου.

Σπατάλες με φάρμακα που χορηγούνται σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπαθείς και ασθενείς με όγκο γίνονται από γιατρούς, κλινικές και φαρμακοποιούς εις βάρος του ΙΚΑ. Η εξωσωματική γονιμοποίηση «βαπτίζεται» «πρόκληση ωορρηξίας», και άλλα ακριβά φάρμακα χορηγούνται ανεξέλεγκτα σε μεγάλες ποσότητες.

Εγγραφο εργαζομένων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτει τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται για την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και τον παροπλισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του Ταμείου. «Εχουμε εντοπίσει ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και έχουμε καταθέσει εκθέσεις, αλλά εις μάτην. Στην καλύτερη περίπτωση διατάσσονται ΕΔΕ που χρονίζουν και δεν ασχολούνται με τη συστηματοποίηση των διαδικασιών, που οφείλουν να ενεργούν προληπτικά και όχι κατασταλτικά. Εχουμε αντιμετωπίσει απίστευτες καταστάσεις. Και όμως το “σύστημα” εξακολουθεί την πορεία της αδράνειάς του».

Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το ΙΚΑ έχει συστήσει “ειδικό σώμα”, επιτροπές αναπηρίας, επιτροπές για την εξωσωματική, επιτροπές για τις “αρθροπλαστικές”, τις καρδιολογικές και τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού είναι προσαρμοσμένες στη λογική συλλογής στατιστικών δεδομένων που κανένας δεν επεξεργάζεται. Ολα γίνονται με καθυστερήσεις που ακυρώνουν ουσιαστικά κάθε καλή διάθεση για παρακολούθηση.Για παράδειγμα,το 2010 καταχωρίζονται στοιχεία ιδιωτικών θεραπευτηρίων για επεμβάσεις του 2007! Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος με τέτοια πρακτική;». Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καταγγέλλουν ότι «κρατούνται σκουριασμένοι και αφοπλισμένοι» και υπονοούν ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία. «Αποτελεί τυπικό άλλοθι των διοικήσεων», συνεχίζουν, «για να γίνονται όλες οι διαδικασίες διαφθοράς και σπατάλης υπό ένα νομιμοφανές πλαίσιο ώστε να μην προκύπτουν ευθύνες – τουλάχιστον άμεσα- γι΄ αυτές».

Οπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, η εργασία των ελεγκτών αποτελεί πάρεργο για τους γιατρούς, αφού απομακρύνονται από το επιστημονικό τους έργο και αναγκάζονται να έρχονται σε σύγκρουση με τους συναδέλφους τους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αμείβονται με τον χαμηλό μισθό των γιατρών του ΙΚΑ -σημειώνουν- παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνουν τεράστιο όγκο εργασίας (αν εκτελεστεί σοβαρά) τη στιγμή που βλέπουν να σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας είναι η φράση ενός εκ των ελεγκτών γιατρών του Ιδρύματος: «Κάνουν ότι μας πληρώνουν και κάνουμε ότι δουλεύουμε…».

Η κομπίνα με τις εξωσωματικές
Σύμφωνα με παράγοντες του ΙΚΑ, το κόλπο που χρησιμοποιούν οι γυναικολόγοι για να «περνούν» στο Ταμείο τα έξοδα μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν οι γυναίκες έχουν κάνει ήδη τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, είναι παλιό και γνωστό: «βαπτίζουν» την εξωσωματική ως «πρόκληση ωορρηξίας». Οπως εξηγούν, ο γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ότι μια γυναίκα έχει αμηνόρροια (διακοπή εμμήνου ρύσεως). Για την επαναφορά της εμμήνου ρύσεως χορηγούνται τα ίδια φάρμακα που παίρνουν οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό συμβαίνει διότι το Ταμείο καλύπτει τα έξοδα μόνο για τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μεγάλη κομπίνα γίνεται και με τη διακίνηση φαρμάκων που χορηγούνται σε νεφροπαθείς, πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και καρκινοπαθείς. Πρόκειται για ακριβά φάρμακα, τα οποία- κατά την άποψη αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ- διακινούνται σε υπερβολικές ποσότητες.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου ελέγχους στο σύνολο των συνταγών των ιδιωτικών φαρμακείων. «Μετά τους ελέγχους, διαπιστώσαμε ότι μέσα σε έναν μήνα μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ.Αμπατζόγλου. Οπως είπε, ο έλεγχος θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί στις ομάδες των φαρμάκων που «κοστίζουν ακριβά» στο Ιδρυμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk