WΗΟ ΙS WΗΟ

Οι 25 της λίστας για τη Siemens

Οι κκ. Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας είναι επιχειρηματίες που θεωρούνται κεντρικά πρόσωπα στις διαδρομές του χρήματος των «μαύρων ταμείων». Ο πρώτος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών που έκανε δουλειές με τη Siemens. Ο δεύτερος δήλωσε προσωπικός φίλος του κ. Χριστοφοράκου. Αμφότεροι φέρεται ότι ίδρυσαν την περίοδο 2003-2004 τις εταιρείες Ρlacid Βlue και Fairways Εstates, οι οποίες διακινούσαν το μαύρο χρήμα της Siemens. Ισχυρίστηκαν ότι εξυπηρέτησαν τον κ.

1-2
Οι κκ. Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας είναι επιχειρηματίες που θεωρούνται κεντρικά πρόσωπα στις διαδρομές του χρήματος των «μαύρων ταμείων». Ο πρώτος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών που έκανε δουλειές με τη Siemens. Ο δεύτερος δήλωσε προσωπικός φίλος του κ. Χριστοφοράκου. Αμφότεροι φέρεται ότι ίδρυσαν την περίοδο 2003-2004 τις εταιρείες Ρlacid Βlue και Fairways Εstates, οι οποίες διακινούσαν το μαύρο χρήμα της Siemens. Ισχυρίστηκαν ότι εξυπηρέτησαν τον κ. Χριστοφοράκο με την προοπτική να κάνουν μαζί του μπίζνες στα Βαλκάνια μέσω των δύο εταιρειών.

3
Ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Τυρογαλάς δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας και συγκεκριμένα στην εμπορία ορυκτελαίων για πλοία. Σε τραπεζικό λογαριασμό του κατατέθηκαν την περίοδο 2004-2005 ποσά ύψους 1,2 εκατ. ευρώ μέσω των offshore εταιρειών Ρlacid Βlue και Fairways. Ο κ. Τυρογαλάς φαίνεται να συνδέεται φιλικά με γνωστή πολιτική οικογένεια.

4
Ο χρηματιστής κ. Σάββας Γιαννακάκης, προσωπικός φίλος του κ. Τυρογαλά, είχε μεσολαβήσει προκειμένου να διακινηθούν τα προαναφερόμενα ποσά στις εταιρείες του κ. Χριστοφοράκου. Διατηρούσε προσωπική γνωριμία με τον Αλέξανδρο Λέτσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία του κ. Γιαννακάκη Μegatrust- Ολυμπιακή έχει συσχετιστεί εμμέσως και με την υπόθεση των ομολόγων λόγω της στενής σχέσης της με την Ακρόπολις. 5
Ο χρηματιστής κ. Σάββας Γιαννακάκης, προσωπικός φίλος του κ. Τυρογαλά, είχε μεσολαβήσει προκειμένου να διακινηθούν τα προαναφερόμενα ποσά στις εταιρείες του κ. Χριστοφοράκου. Διατηρούσε προσωπική γνωριμία με τον Αλέξανδρο Λέτσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία του κ. Γιαννακάκη Μegatrust- Ολυμπιακή έχει συσχετιστεί εμμέσως και με την υπόθεση των ομολόγων λόγω της στενής σχέσης της με την Ακρόπολις. 6
Ο δικηγόρος κ. Γρηγόρης Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής εταιρείας. Σχετίζεται με συναλλαγή 75.000 ευρώ με τον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ελβετό υπάλληλο της Dresdner Βank, διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ο κ. Κυριτσάκας έχει υποστηρίξει ότι απλώς μεσολάβησε ώστε να εμβάσει ένας φίλος του επιχειρηματίας το ποσό που χρωστούσε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά.

7
Ο κ. Γιώργος Κορωνιάς μέσω της εταιρείαςΒalisea φαίνεται να σχετίζεται με την προαναφερόμενη συναλλαγή. Εχει υποστηρίξει ότι το 2006 ενημερώθηκε από τις ελβετικές αρχές για αυτό το έμβασμα και δήλωσε την έκπληξή του. Συνεργάτες του το συσχετίζουν με συναλλαγές του με την τράπεζα Dresdner Βank και όχι με το σύστημα των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

8
Ο χρηματιστήςκ. Αθανάσιος Ράμμος. Ηταν πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Πήγασος, από την οποία αποχώρησε το 2007 μετά την εμπλοκή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Υποστηρίζει ότι διατηρούσε φιλική σχέση με τον χρηματιστή Σάββα Γιαννακάκη, ο οποίος λόγω της γνωριμίας του με τον Αλέξανδρο Λέτσα τον ενέπλεξε «χωρίς να το γνωρίζει» , όπως είπε, στο δίκτυο των offshore εταιρειών της Siemens.

9
Ο κ. Παναγιώτης Κουκουλομάτης είναι υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και είχε χειριστεί πολλές σοβαρές και γνωστές υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος. Εμφανίζεται να λαμβάνει στις 27 Ιανουαρίου 2004 100.000 ευρώ από τον Πρόδρομο Μαυρίδη μέσω της offshore εταιρείας Μartha Οverseas Company, με έδρα τον Παναμά. Είναι και στέλεχος της ΔΑΚΕ Εφοριακών και μέλος διαφόρων επιτροπών επί κυβερνήσεως ΝΔ.

10
Ο κ. Μάριος Νικολιδάκης είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Λαμβάνει από τον Μαυρίδη στις 12 Νοεμβρίου 2002 το ποσό των 100.000 ευρώ. Οι κκ. Κουκουλομάτης και Νικολιδάκης έχουν υποστηρίξει ότι «είχαν δώσει χρήματα σε εκπροσώπους του γερμανικού πιστωτικού ιδρύματος Dresdner Βank προκειμένου να τα τοποθετήσουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία. Ακολούθως τα στελέχη της Dresdner Βank για να νομιμοποιήσουν τη συναλλαγή έκαναν συμψηφιστική εγγραφή μέσω του λογαριασμού του Μαυρίδη». Μάλιστα ένας εξ αυτών ανέφερε ότι έστειλε αυτά τα χρήματα στην Ελβετία… με πίστωση του λογαριασμού Μαυρίδη για την κάλυψη της νοσηλείας συγγενούς του.

11

Ο κ. Αντώνιος Καντάς είναι στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον τομέα των εξοπλισμών. Στις 24 Μαρτίου 2003 φαίνεται να παραλαμβάνει σε λογαριασμό του στην Dresdner Βank μέσω της εταιρείας Μartha Ηolding Corp. 500.000 ευρώ. Εχει αναφέρει ότι δεν γνώριζε τον Μαυρίδη και η συγκεκριμένη συναλλαγή οφείλεται σε αυθαιρεσία των υπαλλήλων της Dresdner Βank. Το όνομά του έχει εμπλακεί στην υπόθεση των οπλικών συστημάτων ΤΟR.

12
Ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Το όνομά του έχει εμπλακεί στην υπόθεση λόγω της συνεργασίας του σε εταιρείες με τον χρηματιστή κ. Κυριτσάκα. Ο ίδιος σε χθεσινή ανακοίνωσή του αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση τονίζοντας ότι «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων τουουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

13-14
Ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος είναι δικηγόρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Societe Generale στην Ελλάδα. Με τη σύζυγό του κυρία Σκουταροπούλου έχουν σχετισθεί με συναλλαγές του Πρόδρομου Μαυρίδη μέσω της Dresdner Βank. Είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μantis. 15-16

Ο κ. ΜάριοςΚάτσικας (φωτογραφία), ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής εταιρείας Faran, και ο κ. Μανώλης Παπαδογιαννάκης, γιος ιδιοκτήτη εταιρείας ζυμαρικών. Στις 24 Οκτωβρίου 2003 ο Παπαδογιαννάκης εμφανίζεται να καταβάλλει 200.000 ευρώ στον ελβετικό λογαριασμό του κ. Κάτσικα μέσω της εταιρείας Ρlacid Βlue. Οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν υποστηρίξει ότι η συναλλαγή σχετίζεται με την αγορά ακινήτου στο Λαγονήσι. Αποδίδουν δε την εμπλοκή της Ρlacid Βlue στο ότι ο κ. Καλδής μεσολάβησε στη διακίνηση αυτού του ποσού γιατί ήταν φίλος και γείτονας του Παπαδογιαννάκη.

17
Ο γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χ. Κίνεστ φέρεται ότι έχει καταθέσει 500.000 ευρώ σην Dresdner Βank σε λογαριασμούς του Μαυρίδη. Εχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα προέρχονται από την πώληση ακινήτου του στην Κηφισιά και δεν έχει καμία σχέση με τις μίζες της Siemens.

18-19
Οι κκ. Δημήτριος και Γιάννης Δαμκαλίδης, ιδιοκτήτες εταιρείας που εμπορεύεται φωτογραφικά και ηλεκτρονικά προϊόντα και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά στην Ελλάδα γνωστές μάρκες.

20-21-22
Αναφέρονται επίσης και τα ονόματα των Χρήστου Μαρκόπουλου, Κωνσταντίνου Κορμά και Αντώνη Περίσσιου που εμπλέκονται για πρώτη φορά στην υπόθεση της Siemens. Για αρκετά από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους.

23-24-25
Τέλος, στη λίστα της Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρονται και τα ονόματα των εταιρειών ΚΡΜG, Βalisea και Ρrince Ρacific ltd. οι οποίες είχαν συναλλαγές με τις δύο offshore του Μ. Χριστοφοράκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk