Στο κλείσιμο των εργασιών

Ο Γ. Παπανδρέου κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο, με το οποίο θα κλείσουν την Παρασκευή, στη Βιέννη, οι τριήμερες εργασίες του εαρινού συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών, που άρχισαν το απόγευμα της Τετάρτης στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ της αυστριακής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών | tovima.gr

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο, με το οποίο θα κλείσουν την Παρασκευή, στη Βιέννη, οι τριήμερες εργασίες του εαρινού συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών, που άρχισαν το απόγευμα της Τετάρτης στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ της αυστριακής πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος φθάνει στη Βιέννη έπειτα από πρόσκληση του διοικητή της Γερμανικής Τράπεζας (Deutche Bank) και προέδρου του «Institute of International Finance» (IIF) Γιόζεφ Άκερμαν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής συνομιλίες με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου με την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αναμένεται να βρεθούν η πρόσφατη ελληνική δημοσιονομική κρίση, οι προσπάθειες αντιμετώπισής της και η στάση και συμβολή της Αυστρίας στο πλαίσιο αυτό, οι διαφαινόμενες παρόμοιες εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ανάγκη λήψης γενικότερων μέτρων στη χρηματοοικονομική κρίση, τα μεταρρυθμιστικά μοντέλα για τη ρύθμιση των χρηματαγορών και στους μελλοντικούς κινδύνους του συστήματος, αλλά και οι διμερείς σχέσεις.

Οι Αυστριακοί συνομιλητές αναμένεται να αναπτύξουν στον Έλληνα πρωθυπουργό τις θέσεις της χώρας τους και την εξαρχής θετική στάση της απέναντι στο μηχανισμό στήριξης, όπως και την αντίστοιχη θετική τοποθέτηση της πλειονότητας του αυστριακού πληθυσμού ως προς την «βοήθεια» προς την Ελλάδα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φάιμαν για μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Παπανδρέου και η συνοδεία του θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει προς τιμή του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν στις εργασίες του συνεδρίου, στου οποίου το κλείσιμο θα είναι κεντρικός ομιλητής.

Στο τριήμερο συνέδριο στη Βιέννη παίρνουν μέρος, εκτός από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 1.000 εκπροσώπους από 60 χώρες.

Τα θέματα του συνεδρίου εστιάζονται στη χρηματοοικονομική κρίση και την παγκόσμια αντιμετώπισή της, στην ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και τον ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία, στις προκλήσεις για την Ευρωζώνη, στα μεταρρυθμιστικά μοντέλα για τη ρύθμιση των χρηματαγορών και στους μελλοντικούς κινδύνους του συστήματος.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Τραπεζών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και ιδρύθηκε το 1983 ως απάντηση στη διεθνή κρίση χρεών της δεκαετίας του 1980, αριθμεί περίπου 400 μέλη και αποτελεί τη μοναδική συνένωση τραπεζοοικονομικών θεσμών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τη Βιέννη τον Νοέμβριο του 2008 -αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης- όταν είχε προεδρεύσει, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Επιτροπής Στίγκλιτς», η οποία διαμόρφωσε την πρόταση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του κόσμου για την αντιμετώπιση της τότε διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η «Επιτροπή Στίγκλιτς», η οποία φέρει το όνομα του κορυφαίου Αμερικανού οικονομολόγου και κατόχου του Βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου τέλη Σεπτεμβρίου 2008 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη συνάντηση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία συμμετείχαν 35 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κόμματα-μέλη της Διεθνούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk