«Να μην παραβιαστεί η λαϊκή εντολή»

Εντονες αντιπαραθέσεις προκαλεί από χθες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ΣΥΝ από την πολιτική συμμαχία. Οι κκ. Φ.Κουβέλης, Θ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης, που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, μαζί με τον ανένταχτο κ. Γρ. Ψαριανό δηλώνουν πλέον «ανεξάρτητοι βουλευτές». Οι υπαινιγμοί που άφησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας…

Εντονες αντιπαραθέσεις προκαλεί από χθες στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσαν την απεμπλοκή του ΣΥΝ από την πολιτική συμμαχία. Οι κκ. Φ.Κουβέλης, Θ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης, που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, μαζί με τον ανένταχτο κ. Γρ. Ψαριανό δηλώνουν πλέον «ανεξάρτητοι βουλευτές». Οι υπαινιγμοί που άφησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας σχετικά με τη διατήρηση της βουλευτικής τους έδρας, μιλώντας για «αλλοίωση της λαϊκής εντολής», αλλά και ευθυγραμμισμένες σε αυτό το μήκος κύματος τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση των «τεσσάρων».

Προς το παρόν οι τρεις βουλευτέςστελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας παραμένουν μέλη του ΣΥΝ και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φ. Κουβέλης, «το γραφείο μου είναι στην Κουμουνδούρου, δίπλα σε εκείνο του Αλέξη». Οι επόμενες κινήσεις των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας αφορούν την ανασυγκρότηση του ανανεωτικού χώρου με δημιουργία «πυρήνων» ή, κατά την έκφραση κορυφαίου στελέχους τους, «κυττάρων» σε όλη τη χώρα, με το βλέμμα στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη» την αποχώρηση των «τεσσάρων» σε μια περίοδο που, όπως είπε, ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Συμπλήρωσε επίσης υπονοώντας σαφώς πως θα έπρεπε να παραδώσουν τις βουλευτικές έδρες: «Απευθύναμε ύστατη έκκληση η εξέλιξη αυτή, που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του περασμένου Οκτώβρηο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί με 13 βουλευτές στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, να μην πραγματοποιηθεί.Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη Β΄ Αθηνών τους κκ. Κουβέλη και Ψαριανό ακολουθούν με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009 η κυρία Νάντια Βαλαβάνη (κινείται στον χώρο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με τον κ. Αλ. Αλαβάνο ) και ο κ. Δ. Στρατούλης (ΣΥΝ/Αριστερό Ρεύμα). Στην Αχαΐα μετά τον κ. Τσούκαλη ακολουθεί η κυρία Μαρία Κανελλοπούλου (ηθοποιός, ΣΥΝ/Αριστερό Ρεύμα) και στην περιφέρεια Αττικής μετά τον κ. Θ. Λεβέντη η κυρία Ιωάννα Στεργίου (ΣΥΝ/με τη νέα πλειοψηφία). Χθες το πρωί το κλίμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι τέσσερις βουλευτές ανακοίνωσαν την απόφασή τους ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Γύρω στις 11.30 οι «4» ήταν οι πρώτοι που βγήκαν από τη συνάντηση ύστερα από συζήτηση περίπου δύο ωρών. Κατευθύνθηκαν σε ένα γραφείο όπου συνέταξαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο: «Κύριε Πρόεδρε, σας κάνουμε γνωστό ότι δεν ανήκουμε στην Κοινοβουλευ- τική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και παραμένουμε ως ανεξάρτητοι βουλευτές». Πλέον ο κ. Κουβέλης είναι ο επικεφαλής της άτυπης κοινοβουλευτικής ομάδας των «4».

Σ τη συνεδρίαση οι Ανανεωτικοί επεσήμαναν ότι «δεν είμαστε αντιπαραθετικοί και ανταγωνιστικοί» και, όπως σημείωσε ο κ. Τσούκαλης, εν όψει δημοτικών εκλογών, σε τοπικές κινήσεις και δημοτικές παρατάξεις «μπορούμε να συνυπάρξουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Π.Λαφαζάνης πρότεινε μορατόριουμ για ένα μικρό διάστημα «προκειμένου να γίνουν αμοιβαίες συζητήσεις ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση της ΚΟ». Ζήτημα παραίτησης από τη βουλευτική ιδιότητα έθεσαν ο βουλευτής και στέλεχος του ΣΥΝ κ. Τ. Κουράκης και ο βουλευτής κ. Β. Μουλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο βουλευτής εκλέγεται από και υπό μια συλλογικότητα στην οποία οφείλει να λογοδοτεί». Ο κ. Δ. Παπαδημούλης ήτανιδιαίτερα συγκινημένος κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση. Κατά τις εκτιμήσεις του δεν ήταν αναπότρεπτη η εξέλιξη αυτή, την οποία χαρακτηρίζει «βεβιασμένη». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους «4» σαν να είναι σε κοινή κοινοβουλευτική ομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk