ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές και οι… βάρβαροι

Από το 1987, οπότε η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων του ελληνικού χρηματιστηρίου, ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα. Τα μεγέθη εξάλλου ήταν κάποτε πολύ διαφορετικά. Το 1983, λ.χ., η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων κυμαινόταν στα 278,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 1989, αν στα παραδοσιακά blue chips η κεφαλαιοποίηση κυμαινόταν στα 120-150 εκατ. ευρώ, η «περιφέρεια» βρισκόταν στις 800.

Από το 1987, οπότε η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων του ελληνικού χρηματιστηρίου, ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα. Τα μεγέθη εξάλλου ήταν κάποτε πολύ διαφορετικά. Το 1983, λ.χ., η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων κυμαινόταν στα 278,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 1989, αν στα παραδοσιακά blue chips η κεφαλαιοποίηση κυμαινόταν στα 120-150 εκατ. ευρώ, η «περιφέρεια» βρισκόταν στις 800.000 ευρώ.

Ως τον Μάρτιο του 1998 οι ξένοι επενδυτές του ΧΑ είχαν μια διακριτική παρουσία, η οποία αυξήθηκε ραγδαία μετά την υποτίμηση της δραχμής και την είσοδο της Ελλάδας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ). Ετσι σημείωσαν υπερκέρδη ως τις 17.9.1999, όταν το ΧΑ πραγματοποίησε το ιστορικό ρεκόρ του. Χαρακτηρίζοντας δε το ελληνικό χρηματιστήριο τη «μητέρα όλων των φουσκών», πούλησαν όσες μετοχές μπόρεσαν και έτσι πάνω από 1,5 εκατομμύριο έλληνες μικροεπενδυτές αναρωτώνταν τι πραγματικά είχαν αγοράσει.

Στις 30.5.2001, όταν το ΧΑ εισήλθε στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών της ΜSCΙ, οι ξένοι κατείχαν το 13,1% της αγοράς και ως το 2003 το 17,24%. Μετά τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τοποθέτησαν όμως επιθετικά περί τα 25 δισ. ευρώ οδηγώντας το μερίδιό τους πάνω από το 52%.

Σήμερα λοιπόν, παρά τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τους, το μερίδιό τους στο ΧΑ έχει υποχωρήσει μόλις 49,5%, καθώς κάποιοι επαναγοράζουν μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού επιθετικές ρευστοποιήσεις θα οδηγούσαν στην κατάρρευσή τους. Ετσι, το ΧΑ παραμένει μια αγορά εξαρτώμενη από τα ξένα κεφάλαια, καθώς οι εγχώριοι θεσμικοί και οι μικροεπενδυτές είναι στο… καναβάτσο, ενώ τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία παλινωδούν εδώ και χρόνια μεταξύ των κακών διοικήσεων και της έλλειψης στρατηγικής.

Σήμερα λοιπόν, καθώς η ύφεση βαθαίνει και τα εταιρικά κέρδη σημειώνουν πτώση ρεκόρ, την ώρα που οι επενδυτές δείχνουν να μην μπορούν να υπολογίσουν με σιγουριά την αξία ή τις προοπτικές των επενδύσεών τους στο ΧΑ, οι ελληνικές μετοχές δείχνουν ότι δύσκολα θα βγουν γρήγορα από τη στενωπό.

Ετσι, με την ημερήσια αξία των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, οι βραχυχπρόθεσμες ανοδικές, όπως η χθεσινή, κινήσεις των ελληνικών μετοχών δεν δείχνουν ότι μπορούν (πέρα από τις «ευκαιρίες» των βραχυπρόθεσμων αγοραπωλησιών) σε αυτή τη φάση να προσδώσουν κάτι νέο στην τάση του ΧΑ, η όποια νέα άνοδος του οποίου (όποτε και αν έρθει) δεν μπορεί να προέρθει χωρίς την ισχυρή παρουσία και πάλι των ξένων… βαρβάρων.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk