Νέα «βουτιά» της οικοδομής

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο αριθμός των νέων αδειών είναι μειωμένος κατά 2,8%, η επιφάνεια κατά 11,3% και ο όγκος κατά 20,2%. Τον Μάρτιο του 2010 με βάση τα ίδια στοιχεία, ενώ παρατηρείται μια μικρή άνοδος στην έκδοση νέων αδειών οικοδομής, η επιφάνεια και ο όγκος που αυτές αφορούν εμφανίζουν σημαντική πτώση.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ο αριθμός των νέων αδειών είναι μειωμένος κατά 2,8%, η επιφάνεια κατά 11,3% και ο όγκος κατά 20,2%. Τον Μάρτιο του 2010 με βάση τα ίδια στοιχεία, ενώ παρατηρείται μια μικρή άνοδος στην έκδοση νέων αδειών οικοδομής, η επιφάνεια και ο όγκος που αυτές αφορούν εμφανίζουν σημαντική πτώση. Τα στοιχεία της πορείας της οικοδομικής δραστηριότητας συμβαδίζουν με αυτά της γενικότερης εικόνας της κτηματαγοράς καθώς το τελευταίο διάστημα ο πιο νευραλγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας εμφανίζει σημαντική μείωση της ζήτησης, πτώση τιμών και αρκετά υψηλό απόθεμα νεόδμητων ακινήτων. Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι η χρηματοοικονομική κρίση έχει πλήξει την αγορά ακινήτων και οι νέες οικοδομικές άδειες είναι πολύ λίγες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι αιτήσεις και η έκδοση των οικοδομικών αδειών επηρεάζονται από τις αλλαγές των διατάξεων περί όρων δόμησης, καθώς και από τις τροποποιήσεις του Γενικού Οικοδομικού Κώδικα.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά τον μήνα Μάρτιο 2010 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (ιδιωτικής- δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 4.896 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 846.800 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 2.978.600 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή μια μικρή αύξηση κατά 3,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν κατά 29,7% η επιφάνεια και κατά 35,0% ο όγκος, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2009.

Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 4.856 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 817.800

τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 2.853.100 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 3,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση κατά 30,5% στην επιφάνεια και κατά 36,3% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2009. Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Μάρτιο 2010 στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 40 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 28.900 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 125.600 κυβικά μέτρα όγκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk