Στα πράγματα

«Η Ελλάδα να γίνει ο νέος τηλεπικοινωνιακός κόμβος»

Η Ελλάδα ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση που περνάει έχει και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως να γίνει ένας νέος τηλεπικοινωνιακός κόμβος στη Μεσόγειο, συνδέοντας την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ακόμη και την Αυστραλία, τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Ντ. Ανδρέου, διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕGlobe.

Η Ελλάδα ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση που περνάει έχει και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως να γίνει ένας νέος τηλεπικοινωνιακός κόμβος στη Μεσόγειο, συνδέοντας την Ασία και τη Μέση Ανατολή, ακόμη και την Αυστραλία, τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Ντ. Ανδρέου, διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕGlobe.

– Ποιες είναι οι διεθνείς εξελίξεις στις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις;

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της διεθνούς ευρυζωνικότητας είναι ραγδαίοι, με τις συνδέσεις σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας να αναμένεται να ξεπεράσουν μέσα στο 2011 τις 700 εκατομμύρια παγκοσμίως. Με μεγαλύτερους ρυθμούς αυξάνονται και οι ταχύτητες διασύνδεσης των τελικών χρηστών ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν νέες multimedia εφαρμογές (video streaming, gaming). Αυτό συνεπάγεται ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για χωρητικότητες διασύνδεσης με τα κέντρα του διεθνούς Ιnternet που βρίσκονται στην Ευρώπη (Λονδίνο, Αμστερνταμ, Φραγκφούρτη), ΗΠΑ, Ασία. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές είναι αυτές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Οι χώρες αυτές διασυνδέονται με τα ασιατικά κέντρα διεθνούς Ιnternet μέσω του Ειρηνικού και με τα ευρωπαϊκά μέσω του Αραβικού Κόλπου και της Μεσογείου. Η διασύνδεση επιτυγχάνεται με τη δημιουργία υποβρύχιων καλωδιακών υποδομών που απαρτίζονται από πολλαπλά ζεύγη οπτικών ινών».

– Ποιος ο ρόλος της Μεσογείου ως τηλεπικοινωνιακού κόμβου;

«Στη Μεσόγειο οι πιο δημοφιλείς κόμβοι που υποδέχονται τηλεπικοινωνιακή κίνηση είναι αυτή τη στιγμή η Ιταλία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το μεγαλύτερο σε μήκος υφιστάμενο καλωδιακό σύστημα, το SΜW3, που συνδέει την Αυστραλία και άλλες μεγάλες αγορές του Ειρηνικού, όπως η Ιαπωνία, με την Ευρώπη. Το καλώδιο αυτό συνδέεται με την Ελλάδα στον Διεθνή Καλωδιακό Σταθμό στα Χανιά της Κρήτης, όπου φιλοξενούνται και άλλα μικρότερα καλωδιακά συστήματα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος τηλεπικοινωνιακός κόμβος στη Μεσόγειο βασισμένη στη γεωγραφική θέση της και στην εγγύτητα στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές της Μέσης/Απω Ανατολής και της Β. Αφρικής, στην υψηλή διαθεσιμότητα υπηρεσιών του Διεθνούς Καλωδιακού Σταθμού στα Χανιά και στα υφιστάμενα ποιοτικά και δοκιμασμένα διεθνή δίκτυα οπτικών ινών της ΟΤΕGlobe».

– Πόσο σημαντική είναι η συμ φωνία με τη Λιβύη; «Επιβεβαιώνει τη δυναμική της Ελλάδας ως νέου κόμβου στη Μεσόγειο η συμφωνία για τη δημιουργία νέου καλωδιακού συστήματος που θα συνδέει τη Λιβύη (Ντέρνα) με τα Χανιά και από εκεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα δίκτυα της ΟΤΕGlobe θα συνδέεται στα ευρωπαϊκά κέντρα του Ιnternet. Το νέο καλώδιο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο πρώτο μισό του 2011 και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Τelecom Libya. Εχει σκοπό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για διεθνείς ευρυζωνικές υπηρεσίες μεταξύ της Βόρειας και της Υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk