Έχασε τη μισή της αξία σε 50 ημέρες

BP Βυθίζεται η μετοχή της μετά την ανησυχία για το κόστος που θα έχει η πετρελαιοκηλίδα

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν την Τετάρτη και εξακολουθούν να σημειώνουν την Πέμπτη με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών οι μετοχές της BP λόγω του φόβου ότι δεν θα μπορέσει να αποδώσει μερίσματα στους επενδυτές.

<b>BP</b> Βυθίζεται η μετοχή της  μετά την ανησυχία για το κόστος που θα έχει η πετρελαιοκηλίδα | tovima.gr

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν την Τετάρτη και εξακολουθούν να σημειώνουν την Πέμπτη με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών οι μετοχές της BP λόγω του φόβου ότι δεν θα μπορέσει να αποδώσει μερίσματα στους επενδυτές.

Την Πέμπτη η αξία της μετοχής της BP υποχωρούσε τουλάχιστον κατά 10% αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού είχαν την Τετάρτη πτώση κατά 16%, την ώρα που κλιμακώνεται η πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ομπάμα προσωπικά με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα. Νωρίτερα στο Λονδίνο η πτώση έφτασε το 4,2% πράγμα που έχει έμμεσο κόστος και σε συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στην εταιρεία.

Από την πλευρά της η BP δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κανένα λόγο ο οποίος να δικαιολογεί αυτή τη ραγδαία πτώση. Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξέδωσε δήλωση που διανεμήθηκε πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας την ισχυρή της θέση και την ικανότητά της να αντεπεξέρθει στο κόστος από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού.

Όπως ακόμη ανακοίνωσε η εταιρεία, η έκρηξη στην πλατφόρμα Deep Water Horizon που κόστισε και τη ζωή 11 εργαζόμενων, έχει στοιχίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Σε αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το κόστος καθαρισμού και περιορισμού της επέκτασης της πετρελαιοκηλίδας, το άνοιγμα βοηθητικών πηγαδιών, η βοήθεια που έχει χορηγηθεί στις παράκτιες πολιτείες, οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί» και τα ποσά που έχουν καταβληθεί στις ομοσπονδιακές αρχές, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η BP.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το τελικό κόστος της καταστροφής το οποίο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τις 20 Απριλίου η τιμή της μετοχής της BP μειώνεται σταθερά και πλέον έχει χάσει σχεδόν τη μισή της αξία και είναι στα επίπεδα του 1997. Την ίδια ώρα και τα ομόλογά της διαπραγματεύονται πλέον στα επίπεδα ομολόγων junk.

Η συνεχιζόμενη επί 50 ημέρες καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, παρά την μερική επιτυχία στη συγκέντρωση του πετρελαίου που διαρρέει με ρυθμό άνω των 10.000 βαρελιών την ημέρα, έχει κινητοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αποζημίωση όλου του ποσού υπόσχεται ο Μπαράκ Ομπάμα στους κατοίκους των τεσσάρων πολιτειών, και περισσότερο της Λουιζιάνας που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί, σημειώνει το BBC, ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει και επιδόματα ανεργίας σε χιλιάδες εργαζόμενους που απολύθηκαν μετά την επιβολή μορατόριουμ στην υπεράκτια άντληση του πετρελαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk