Κάτω από την κορυφή του παγόβουνου

ΜεξικόΤεράστια συγκέντρωση πετρελαίου στον πυθμένα του κόλπου

Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» για τη χαρτογράφηση της διαρροής και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ.

Γιγάντια συγκέντρωση σταγονιδίων πετρελαίου έχει εντοπιστεί στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, δεκάδες χιλιόμετρα από την υποβρύχια γεώτρηση της BP, επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για απονέκρωση των νερών σε όλα τα βάθη.

Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» για τη χαρτογράφηση της διαρροής και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ.

Το αιωρούμενο πετρέλαιο θα μπορούσε να σκοτώσει τα σπάνια κορράλια μεγάλου βάθους κοι να επηρεάσει το πλαγκτόν, εκτιμά το Πανεπιστήμιο του Μαΐάμι στην απειλούμενη Φλόριντα. Καθώς σταδιακά θα αποσυντίθεται από μικρόβια του ωκεανού που καταναλώνουν οξυγόνο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να εξαντλήσει το οξυγόνο και να δημιουργήσει έτσι μεγάλες, νεκρές ζώνες ανοξίας.

«Η NOAA επιβεβαιώνει την παρουσία πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων πετρελαίου κάτω από την επιφάνεια, σε βάθη δειγματοληψίας που εκτείνονται από την επιφάνεια μέχρι τα 3.300 πόδια [1.005 μέτρα], και σε απόσταση 40 έως 42 ναυτικών μιλίων [75-78 χλμ] βορειοανατολικά του σημείου της γεώτρησης» ανέφερε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια της υπηρεσίας Τζέιν Λουμπτσένκο.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) έλαβε εντολή να επανεξετάσει τη γεώτρηση της BP ώστε να εκτιμήσει εκ νέου την ποσότητα που διαρρέει. Από τη βύθιση της υπεράκτιας εξέδρας Deepwater Horizon στις 21 Απριλίου πιστεύεται ότι έχουν διαρρεύσει δεκάδες εκατομμύρια λίτρα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η BP αντλεί ένα μέρος του πετρελαίου με ένα ειδικό σιφώνι που έχει τοποθετήσει στο κομμένο άκρο του σωλήνα που έφτανε από το βυθό μέχρι την εξέδρα. Ένα δεύτερο τέτοιο «καπάκι» αναμένεται να ποντιστεί την Κυριακή.

Η οριστική λύση στο πρόβλημα αναμένεται τον Αύγουστο, όταν η BP ολοκληρώσει δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης εκατέρωθεν της παλιάς ώστε να σφραγίσει το κοίτασμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk