Στεντ χαρίζει την όραση σε ασθενή με γλαύκωμα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια 66χρονη γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, υποβλήθηκε σε μια επαναστατική επέμβαση η οποία έβαλε «φρένο» στο γλαύκωμα που της είχε μειώσει σημαντικά την όραση. Η Μέρι Μακ Κολ εμφάνιζε σταδιακή απώλεια της όρασής της εξαιτίας γλαυκώματος, μιας ασθένειας που είναι «ένοχη» για τύφλωση 67 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γλαύκωμα προκαλείται όταν το οπτικό νεύρο καταστρέφεται από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων υγρού. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική όρασή τους και μπορεί να τυφλωθούν.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια 66χρονη γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, υποβλήθηκε σε μια επαναστατική επέμβαση η οποία έβαλε «φρένο» στο γλαύκωμα που της είχε μειώσει σημαντικά την όραση.

Η Μέρι Μακ Κολ εμφάνιζε σταδιακή απώλεια της όρασής της εξαιτίας γλαυκώματος, μιας ασθένειας που είναι «ένοχη» για τύφλωση 67 εκατομμυρίων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γλαύκωμα προκαλείται όταν το οπτικό νεύρο καταστρέφεται από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων υγρού. Οι ασθενείς χάνουν την περιφερική όρασή τους και μπορεί να τυφλωθούν.

Χειρουργοί από την Οφθαλμολογική Κλινική Καθίντραλ στο Μπέλφαστ τοποθέτησαν στο μάτι της ασθενούς μια μικροσκοπική συσκευή που ονομάζεται iStent. Πρόκειται για έναν σωλήνα τιτανίου με μέγεθος που δεν ξεπερνά εκείνο ενός κόκκου ρυζιού και ο οποίος ζυγίζει μόλις 60 μικρογραμμάρια. Η όλη διαδικασία, η οποία διεξήχθη στο ένα μάτι της ασθενούς με πολύ καλά αποτελέσματα, διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Οπως ανέφερε ο Κόλιν Γουίλουμπι , ο οποίος διεξήγαγε την επέμβαση στην ασθενή, «η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί τεράστιο βήμα στη θεραπεία του γλαυκώματος και αναμένεται να βοηθήσει εκατομμύρια άτομα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk