Εμβόλιο σώζει από τις καρδιοπάθειες

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα εμβόλιο το οποίο δεν επιτρέπει στη χοληστερόλη να προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά δύο τρίτα τα ποσοστά καρδιοπαθειών. Το πειραματικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και δρα αποτρέποντας τον μηχανισμό άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού να εκδηλώνει υπερβολική αντίδραση στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τα οποία οδηγούν σε αθηρωμάτωση. Αυτή η υπέρμετρη απόκριση του οργανισμού οδηγεί σε φλεγμονές …

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα εμβόλιο το οποίο δεν επιτρέπει στη χοληστερόλη να προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά δύο τρίτα τα ποσοστά καρδιοπαθειών. Το πειραματικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και δρα αποτρέποντας τον μηχανισμό άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού να εκδηλώνει υπερβολική αντίδραση στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τα οποία οδηγούν σε αθηρωμάτωση.

Αυτή η υπέρμετρη απόκριση του οργανισμού οδηγεί σε φλεγμονές των εσωτερικών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται θρόμβοι και τελικώς καρδιακά επεισόδια. Το νέο εμβόλιο μπλοκάρει τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εκλύονται όταν ο οργανισμός αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση είτε από ιούς και βακτήρια είτε από την αποκαλούμενη «κακή» LDL χοληστερόλη που επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Η ανοσολογική αυτή απόκριση όμως οδηγεί σε φλεγμονή των αγγείων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες θρόμβωσης και καρδιακού επεισοδίου. Το νέο εμβόλιο, το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγ μή σε ποντίκια, εκτιμάται ότι θα σταματά τη φλεγμονή των αγγείων και θα αναστρέφει τις βλάβες που αυτά έχουν υποστεί.

Πώς όμως θα επιτυγχάνει το εμβόλιο να σταματά την καταστροφή των αγγείων; Σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν, στοχεύει έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που εντοπίζεται στην επιφάνεια των μορίων της LDL χοληστερόλης. Αυτόν τον υποδοχέα στοχεύουν και τα Τ κύτταρα που εκλύονται από τον οργανισμό. Μπλοκάροντας τον υποδοχέα με το εμβόλιο οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αποτρέπουν τα Τ κύτταρα να βρουν τον στόχο τους. Ετσι μειώνεται σημαντικά η φλεγμονή των αρτηριών, αλλά και οι βλάβες τους.

Τα πειράματα στα ποντίκια έχουν μέχρι στιγμής δείξει ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μειώσει την αθηροσκλήρωση κατά 65%.

Οι ερευνητές από το Καρολίνσκα σχεδιάζουν τώρα κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους και ελπίζουν ότι η νέα προσέγγιση θα αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» ενάντια στις καρδιοπάθειες. Αν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, εκτιμάται ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει ευρέως σε τρία ως πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk