BHMAτοδότηs

Από την Τρίπολη στην Τρίπολη ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης και θα επισκεφθεί αύριο την Τρίπολη της Πελοποννήσου. Την ίδια ημέρα θα πετάξει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ευχάριστο νέο, αφού σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη βιομήχανοι στη Βόρειο Ελλάδα (έστω και αν οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία). ***…

Από την Τρίπολη στην Τρίπολη ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης και θα επισκεφθεί αύριο την Τρίπολη της Πελοποννήσου.

Την ίδια ημέρα θα πετάξει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για ευχάριστο νέο, αφού σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη βιομήχανοι στη Βόρειο Ελλάδα (έστω και αν οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία).

***

Βράζει η πανεπιστημιακή κοινότητα επειδή η Καστοριά, η πόλη της γούνας και του κ. Φ. Πετσάλνικου (στο σκίτσο), απέκτησε Σχολή Αρχιτεκτονικής που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η ίδρυση της σχολής έγινε ασμένως δεκτή από τους κατοίκους της πόλης, και ασφαλώς δεν αμφισβητεί κανένας ότι η Καστοριά διαθέτει αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Ωστόσο πολλοί λένε ότι σε εποχή λιτότητας δεν μπορεί να αναπαράγεται το γνωστό πρότυπο «κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο» .

Για να μην είμαι κακόπιστος, ελπίζω το νέο Τμήμα Αρχιτεκτονικής να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα κατά τόπους ΑΕΙ ως πρωτοβουλίες τόνωσης των τοπικών καφετεριών (όπως άλλωστε δήλωσε ο Πρωθυπουργός, όταν επισκέφθηκε προ δεκαημέρου την Κομοτηνή).

***

Ο νόμος για τις υπερεξουσίες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (δηλαδή η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει και να θέτει σε ισχύ αποφάσεις του ΔΝΤ που κανονικά θα χρειάζονταν έγκριση του Κοινοβουλίου) έχει κολλήσει.

Το Κοινοβούλιο, σε μια συγκινητική επίδειξη δυσφορίας για την απώλεια εξουσίας που το μνημόνιο του επιφυλάσσει, δείχνει απρόθυμο να τον ψηφίσει. Μου λένε, για παράδειγμα, ότι ο νόμος χρειάζεται εισηγητή στην Ολομέλεια, αλλά ουδείς βουλευτής του ΠαΣοΚ σπεύδει να αναλάβει τον ηρωικό ρόλο.

***

Ο κ. Αντ. Σαμαράς συνάντησε χθες στη Ρηγίλλης εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι του εκμυστηρεύτηκαν ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης (δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των δανείων) προσεγγίζει το αστρονομικό ποσοστό του 0%.

Υποψιάζομαι ότι ο αρχηγός της ΝΔ ήθελε να τους απαντήσει- αλλά συγκρατήθηκε την τελευταία στιγμή- ότι η κεφαλαιοποίηση του συνόλου των τραπεζών αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια το κράτος (μόνο με τα 15 δισ. ευρώ που πρόσφατα τους προσέφερε) θα μπορούσε να τις έχει αγοράσει όλες.

***

Μπλογκ έκανε «μαγκιές» τις προάλλες στον κ. Κ. Λαλιώτη εμφανίζοντας ανώνυμο σχόλιο με υπονοούμενα για την περιουσία του. Ο κ. Λαλιώτης έστειλε απάντηση-καταπέλτη έξι σελίδων με όλες τις λεπτομέρειες και ζήτησε από το μπλογκ να την αναρτήσει (όπως και έγινε).

Θύμισε (μεταξύ άλλων) ότι έχει τολμήσει δημόσιες αντιπαραθέσεις (υπόθεση της offshore Μayo της ΝΔ) για το μαύρο και αδήλωτο χρήμα στην πολιτική και τόνισε ότι διαμένει με ενοίκιο στο ίδιο σπίτι και στην ίδια διεύθυνση στον Λυκαβηττό τα τελευταία 25 χρόνια.

Το μπλογκ πάντως στάθηκε τυχερό που δεν έλαβε καμιά ξεγυρισμένη αγωγή. Στο παρελθόν άλλα ΜΜΕ που άφησαν σκιές για την ηθική ακεραιότητα του κ. Λαλιώτη σύρθηκαν στα δικαστήρια και, μη έχοντας κανένα στοιχείο, έχασαν.

***

Ανησυχώ μήπως η φυγή ταλέντων στο εξωτερικό συμπεριλάβει και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Το λέω διότι από τότε που διαγράφηκε από τη ΝΔ περισσότερο ενδιαφέρονται οι ξένοι για την πρώην υπουργό Εξωτερικών παρά εμείς.

Το νέο «κρούσμα» ήταν το χθεσινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Αlgemeine Ζeitung» για την κυρία Μπακογιάννη με τίτλο «Ενάντια στη λογική του οπορτουνισμού». Πώς εξηγείται το ότι η Ντόρα πάει καλύτερα «έξω» από ό,τι «μέσα»; Προφανώς διότι η αντίθεση στη «λογική του οπορτουνισμού» δεν προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού στην Ελλάδα.

***

Το αναρχικό σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» περιγράφει τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα «Σε ποιον ανήκει ο εναέριος χώρος του Αιγαίου;».

Οι Τούρκοι φρόντισαν χθες να δώσουν μια δική τους απάντηση στο σχετικό ερώτημα στέλνοντας τα μαχητικά τους να πετάξουν 150 μέτρα επάνω από τη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία έπλεε στα νοτιοδυτικά της Χίου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση «Καταιγίδα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι η προσέγγιση μαχητικών και φρεγάτας είναι ερωτική, ότι συμβολίζει την έλξη ανάμεσα στους δύο λαούς ή, τέλος πάντων, τη νέα εμβάθυνση της «ελληνοτουρκικής φιλίας» μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα. Αναρωτιέμαι όμως τι θα πουν αν λόγω του… ελληνοτουρκικού πάθους σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Ελπίζω όχι ότι «το Αιγαίο ανήκει (και) στα πτηνά του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk