Σφίγγει η μέγκενη του Συμφώνου Σταθερότητας

Με τη Γερμανία να σέρνει τον χορό της δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης επιβάλλοντας στον εαυτό της ένα τετραετές πρόγραμμα εξοικονόμησης 80 δισ. ευρώ, οι άλλες χώρεςμέλη της ευρωζώνης δήλωσαν χθες έτοιμες στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), όχι μόνο να την ακολουθήσουν αλλά και να αναθεωρήσουν επί το αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι διαφωνίες αναφορικά με το πόσο αυστηρότερο θα πρέπει να γίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν έλειψαν ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη ότι σύμφωνα με τις γερμανικές αντιλήψεις η εσχάτη των ποινών για τις απείθαρχες δημοσιονομικές χώρες θα μπορούσε να είναι ακόμη και η αποβολή τους από την ευρωζώνη.

Με τη Γερμανία να σέρνει τον χορό της δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης επιβάλλοντας στον εαυτό της ένα τετραετές πρόγραμμα εξοικονόμησης 80 δισ. ευρώ, οι άλλες χώρεςμέλη της ευρωζώνης δήλωσαν χθες έτοιμες στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εco/Fin), όχι μόνο να την ακολουθήσουν αλλά και να αναθεωρήσουν επί το αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι διαφωνίες αναφορικά με το πόσο αυστηρότερο θα πρέπει να γίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν έλειψαν ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη ότι σύμφωνα με τις γερμανικές αντιλήψεις η εσχάτη των ποινών για τις απείθαρχες δημοσιονομικές χώρες θα μπορούσε να είναι ακόμη και η αποβολή τους από την ευρωζώνη. Με την άποψη αυτή διαφώνησαν και χθες οι περισσότερες από τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως κατά τα άλλα ασπάστηκαν τη γερμανική φιλοσοφία περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και εμφανίστηκαν έτοιμες να αποδεχθούν τη θέσπιση αυστηρών ποινών για τις χώρες που παγίως εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα και χρέη.

Ετσι, όλα δείχνουν ότι στο εγγύς μέλλον όσον αφορά τις χώρες με υψηλά δημόσια χρέη, όπως η Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα επιτρέπεται η εκτέλεση ελλειμματικών προϋπολογισμών, αλλά θα επιβάλλεται η επίτευξη πλεονασμάτων ούτως ώστε το δημόσιο χρέος τους να αρχίσει να προσεγγίζει σταδιακώς το 60% του ΑΕΠ, το οποίο βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο χρέους για χώρα της ευρωζώνης.

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν είναι να κινείται η διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα για όλες τις χώρες που π.χ. το δημοσιονομικό τους έλλειμμα υπερβαίνει το 1%, αντί του ορίου 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται σήμερα από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με τη γενική αντίληψη περί τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας συντάχθηκε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσώπησε χθες την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ ζήτησαν να εξετάζεται στο μέλλον όχι μόνο το δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά και το ιδιωτικό, το οποίο σε ορισμένες χώρες είναι υπέρογκο. Στη χώρα μας το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες της ευρωζώνης κινείται άνω του 200% του ΑΕΠ (π.χ. Πορτογαλία 255%, Ισπανία 220%) και στη Γαλλία βρίσκεται στο 159% του ΑΕΠ.

Εξάλλου οι υπουργοί Οικονομίας συζήτησαν χθες και το ζήτημα του αυτόματου χαρακτήρα των κυρώσεων σε περίπτωση που μια χώρα παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Ειδικότερα, η Ελλάδα συμφώνησε στην επιβολή αυστηρότερων οικονομικών και πολιτικών ποινών, ωστόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο τόνισε ότι οι ποινές θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα όχι «τιμωρίας», αλλά «αποτροπής και πρόληψης». Η αντίληψη αυτή ασφαλώς βρίσκεται κοντά στη γαλλική άποψη περί ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ. Η Γαλλία επιδιώκει να θεσμοθετήσει μεταξύ άλλων και τις συνόδους κορυφής της ζώνης του ευρώ, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση της Γερμανίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποκτήσουν «σχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης», δηλαδή θα ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο διατάξεις που θα χαρακτηρίζουν παράνομες τιςδημοσιονομικές υπερβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τον Ιούνιο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος και από την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που εφεξής θα μπορεί να διενεργεί εξονυχιστικές έρευνες όχι μόνο σε όλες τις χώρες του ευρώ, αλλά και στις εκτός ευρώ- αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία, στην οποία ήδη μεταβαίνει κλιμάκιο της Εurostat για να ελέγξει την αξιοπιστία των στοιχείων της. Σε ό,τι αφορά την ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ο υπουργός εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος για την αξιοπιστία των στοιχείων που πλέον παρέχει.

Βεβαίως με την επικράτηση της σκληρής γραμμής της «γερμανικής αυστηρότητας» και της λήψης πανευρωπαϊκών μέτρων για τη μείωση του δημοσίου χρέους, οι φόβοι πλέον επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωοικονομίας, αλλά και στην επίδραση στην ανεργία, η οποία ήδη κινείται σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία.

Υποστήριξη από ΕΤΕπ
Διατεθειμένη να παράσχει υπηρεσίες διαχείρισης διαθεσίμων και διοικητική υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Εuropean Financial Stability Facility- ΕFSF) δηλώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οπως επισημαίνεται σε σχετική της ανακοίνωση, η τράπεζα δεν θα είναι μέτοχος του ΕFSF, δεν θα το διαχειρίζεται και δεν θα συμμετέχει σε δανειοληπτικές πράξεις για λογαριασμό του.

Ο ρόλος της ΕΤΕπ θα είναι παρόμοιος με τις υπηρεσίες υποστήριξης που ήδη παρέχει σε trust funds και άλλου τύπου ταμεία που έχουν δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk