Στα ύψη και η χρυσή λίρα

Σε νέα ιστορικά επίπεδα κινείται η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές

Ο χρυσός έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης και αναλυτές εκτιμούν πως το 2010 η επενδυτική ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σε νέα ιστορικά επίπεδα κινείται η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές | tovima.gr

Σε νέα ιστορικά επίπεδα κινείται η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές, συμπαρασύροντας ανοδικά και την τιμή της χρυσής λίρας.

Παγκοσμίως ο χρυσός έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης και αναλυτές εκτιμούν πως το 2010 η επενδυτική ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω. Παρά την σταθεροποίηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,194 δολαρίων η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά τροφοδοτούμενη από τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και την προειδοποίηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Βρετανίας.

Στις ασιατικές αγορές, σήμερα Τετάρτη, ο χρυσός διαμορφώθηκε στα 1.240,85 δολ. η ουγγιά, μετά την αναρρίχησή του χθες, Τρίτη, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα 1.252,11 δολάρια η ουγγιά. Στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το πιο ενεργό συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου ανήλθε την Τρίτη στα 1.245,60 δολ. ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου στα 1.243,10 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή, στις χρυσές λίρες στρέφονται και οι Έλληνες, επιχειρώντας να βρουν ασφαλές καταφύγιο από την οικονομική κρίση. Στην Τράπεζα της Ελλάδος η ζήτηση για χρυσές λίρες μετά την έλευση της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι αυξημένη, ενώ μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και για ράβδους χρυσού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πωλεί σήμερα τη χρυσή λίρα προς 281,57 ευρώ, με τιμή αγοράς στα 235,61 ευρώ. Την ίδια ώρα, το γραμμάριο χρυσού πωλείται από την Κεντρική Τράπεζα στα 36,07 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η χρυσή λίρα το 2004 βρισκόταν στα 85 ευρώ και μέσα σε έξι χρόνια έχει αναρριχηθεί έως τα 284,50 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk