Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Συνεχίστηκε το κλίμα δυσπιστίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο επιχείρησε να αντιδράσει από τα χαμηλά 12 και 13 ετών με εμφανώς εξασθενημένες τις δυνάμεις του και αμφίρροπο τελικά αποτέλεσμα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,35% στις 1.408,84 μονάδες, αλλά η πλειονότητα των μετοχών της αγοράς συνέχισαν να υποχωρούν συμβαδίζοντας με την πτωτική τάση των διεθνών αγορών. Η έντονη μεταβλητότητα κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όπου οι συνεχείς μεταπτώσεις των δεικτών ακύρωναν το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στα παρόντα επίπεδα τιμών, όπου οι περισσότερες μετοχές έχουν επιστρέψει στις αποτιμήσεις που βρίσκονταν πριν από 12 και 13 χρόνια.

Συνεχίστηκε το κλίμα δυσπιστίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο επιχείρησε να αντιδράσει από τα χαμηλά 12 και 13 ετών με εμφανώς εξασθενημένες τις δυνάμεις του και αμφίρροπο τελικά αποτέλεσμα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,35% στις 1.408,84 μονάδες, αλλά η πλειονότητα των μετοχών της αγοράς συνέχισαν να υποχωρούν συμβαδίζοντας με την πτωτική τάση των διεθνών αγορών.

Η έντονη μεταβλητότητα κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης όπου οι συνεχείς μεταπτώσεις των δεικτών ακύρωναν το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στα παρόντα επίπεδα τιμών, όπου οι περισσότερες μετοχές έχουν επιστρέψει στις αποτιμήσεις που βρίσκονταν πριν από 12 και 13 χρόνια.

Μαζί τους και ο γενικός δείκτης ο οποίος υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά στις 1.383 μονάδες διέσπασε καθοδικά το αμέσως προηγούμενο χαμηλό των 1.393 μονάδων της 23ης Φεβρουαρίου 1998 και «επέστρεψε» στα επίπεδα τιμών του Απριλίου 2007 όταν είχε για πρώτη φορά κατοχυρώσει ανοδικά τις συγκεκριμένες περιοχές τιμών.

Το θετικό αποτέλεσμα του γενικού δείκτη προήλθε ουσιαστικά από την ενίσχυση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ στη διάρκεια των δημοπρασιών, καθώς η πορεία του ήταν καθοδική στη λήξη της συνεδρίασης.

Αναλυτικά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με έντονα ανοδική διάθεση όπου ο γενικός δείκτης ωθήθηκε σχεδόν αμέσως στο υψηλό των 1.433

μονάδων με σημαντική άνοδο 2,07%. Η επιδείνωση του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επέτρεψε στην εγχώρια αγορά να διατηρήσει τα κέρδη της, ενώ η αιφνίδια αναστροφή του κλίματος πολλαπλασίασε τις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να βυθιστεί σύντομα στο χαμηλό των 1.383

μονάδων με απώλειες 1,49%.

Αντιδρώντας από το νέο χαμηλό 13 ετών, ο γενικός δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά και αφού σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες επανέκτησε τις 1.430 προτού κλείσει τελικά στις 1.408 μονάδες.

Στο θετικό αποτέλεσμα του γενικού δείκτη συνέβαλε αποκλειστικά η υψηλή κεφαλαιοποίηση ο δείκτης της οποίας έκλεισε με άνοδο 0,34%. Αντίθετα, οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς συνέχισαν να δέχονται πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Υστερα από μια αδύναμη θετική έναρξη οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος ως τη λήξη όπου έκλεισαν με απώλειες 1,30% και 1,25% αντίστοιχα.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 50 ανοδικές, 132 καθοδικές και 125 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* ΟΠΑΠ: Ο τίτλος αντέδρασε στις ισχυρές πιέσεις των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων και αναπτύσσοντας αυξημένη ανοδική δυναμική στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης ωθήθηκε ως το υψηλό των 11,29 ευρώ και έκλεισε στα 11,21 ευρώ με σημαντική απόδοση 4,77%.

* Τιτάν: Αντιδρώντας έντονα ανοδικά από τα χαμηλά 12μήνου ο τίτλος κάλυψε όλες τις απώλειες των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς επανέκτησε τα 14,60 ευρώ με ημερήσια απόδοση 4,29% ενισχύοντας ταυτόχρονα τον τζίρο του.

* Βιοχάλκο: Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή διέσπασε καθοδικά την περιοχή των 3 ευρώ για τρίτη φορά από το τέλος του 2008 και τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεδομένου ότι από την ίδια περιοχή τιμών είχε αντιδράσει και τον Μάρτιο του 2003, η χθεσινή αντίδραση της μετοχής αποκτά αυξημένο τεχνικό ενδιαφέρον, μολονότι δεν κατόρθωσε να διατηρήσει το 3 στο κλείσιμο, αφού έκλεισε στα 2,97 ευρώ με άνοδο 2,41%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk