Η νέα αύξηση έμμεσων φόρων οδήγησε στο 5,4% τον πληθωρισμό

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού επιστρέφει. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε τον Μάιο στο 5,4% από 4,8% τον Απρίλιο εξαιτίας της νέας αύξησης των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αλλά και της αύξησης των τιμών των αυτοκινήτων. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό 13 ετών, εφόσον η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα ήταν τον Αύγουστο του 1997. Το χειρότερο είναι ότι από την 1η Ιουλίου εφέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μετά τη νέα αναπροσαρμογή του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%), αλλά και την τρίτη συνεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα η οποία δεν «πρόλαβε» να φθάσει στα περίπτερα τον Μάιο.

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού επιστρέφει. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε τον Μάιο στο 5,4% από 4,8% τον Απρίλιο εξαιτίας της νέας αύξησης των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αλλά και της αύξησης των τιμών των αυτοκινήτων. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό 13 ετών, εφόσον η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα ήταν τον Αύγουστο του 1997. Το χειρότερο είναι ότι από την 1η Ιουλίου εφέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και άλλο μετά τη νέα αναπροσαρμογή του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%), αλλά και την τρίτη συνεχόμενη αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα η οποία δεν «πρόλαβε» να φθάσει στα περίπτερα τον Μάιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο καλοκαίρι ο πληθωρισμός θα σημειώσει νέα αύξηση, ωστόσο το φθινόπωρο, εκτός απροόπτου (και αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα), θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους 2009. Σε μέσο όρο το α΄ πεντάμηνο εφέτος ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,9% έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για αύξηση κατά 1,9% στο σύνολο του 2010.

Το άλμα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,4% προήλθε από ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και κατά κύριο λόγο από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

Κατά 20,3% της ομάδας «μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών σε αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών. Κατά 16,9% της ομάδας «αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

Κατά 7,8% της ομάδας «στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

«Τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθίστανται πλέον ορατά στην καθημερινότητα και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρ. Σταϊκούρας. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης δήλωσε: «Συμβαίνει κάτι πρωτοφανές και παράδοξο:όσο βαθαίνει η ύφεση και η οικονομία καταρρέει τόσο καλπάζουν ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk