«Ανυπόστατες οι φήμες για αναδιάρθρωση του χρέους»

«Μέτωπο» ενάντια στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα διαδίδουν φήμες περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και επιστροφής στη δραχμή σχηματίζουν οι τραπεζίτες με στόχο να επαναφέρουν την ηρεμία στο αποταμιευτικό κοινό. Χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, στον οποίο επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές. Στη σύσκεψη μετείχαν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ.

«Μέτωπο» ενάντια στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα διαδίδουν φήμες περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και επιστροφής στη δραχμή σχηματίζουν οι τραπεζίτες με στόχο να επαναφέρουν την ηρεμία στο αποταμιευτικό κοινό. Χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά, στον οποίο επεσήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές. Στη σύσκεψη μετείχαν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Π. Παναγιωτόπουλος , ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκης. Αμέσως μετά οι τραπεζίτες σε δηλώσεις τους χαρακτήρισαν ανυπόστατες τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ ανάλογου πνεύματος ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕΤ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανος υποστήριξε ότι «οι φημολογίες περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνηείναι τελείως αβάσιμες», σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία υπόσταση και επομένως δεν πρέπει ο κόσμος να δίνει απολύτως καμία σημασία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΕΤ, αν και δεν υπάρχει πανικός, δημιουργούνται ερωτήματα από τους πελάτες των τραπεζών λόγω των δημοσιευμάτων. «Εμείςδιαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά τους καταθέτες, τους επιχειρηματίες, τους πελάτες,όλο τον ελληνικό λαό,ότι οι τράπεζες είναι υγιείς» τόνισε ο κ. Ράπανος. Από την πλευρά του ο κ. Ν. Νανόπουλος , διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, είπε ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, στις προοπτικές της. «Και οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά, υποστηρικτικά για να μπορέσει η οικονομία να βγει από αυτή την κρίση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΤ αναφέρει ότι τα δυσμενή για την Ελλάδα σενάρια που κυκλοφορούν ενδεχομένως να σχετίζονται με ευρύτερες σκοπιμότητες, προκαλώντας σύγχυση και στο αποταμιευτικό κοινό. «Με τη συμφωνία της 3ης Μαΐου μεταξύ της κυβέρνησης,αφενός,και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφετέρου, τέθηκε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μέτρων σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε βάθος τριετίας,το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα χρηματοδότησης του Δημοσίου» υποστηρίζει η ένωση των τραπεζών. Σύμφωνα με την ΕΕΤ, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών θα διασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Αυτό θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας,που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία» αναφέρουν οι τραπεζίτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk