αντιεξουσιαστικά

Είναι γνωστό ότι σε όλα τα θέματα ο κόσμος θέλει ξεκάθαρες λύσεις. Με την άρση του καμποτάζ υπάρχουν επικρίσεις ότι προωθείται μεσοβέζικη λύση, δηλαδή ούτε άρση του καμποτάζ είναι ούτε και πλήρης ικανοποίηση των ελλήνων ναυτεργατών. Αλλη άποψη είχε χθες η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο), η οποία είπε ότι «η άρση του καμποτάζ, με το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα είναι μεγάλη τομή, θα αίρει το καμποτάζ, θα συμμετέχουν έλληνες ναυτικοί σε όλα τα κρουαζιερόπλοια όπως και τώρα, αλλά όχι ως προϋπόθεση».

Σύγχυση
Είναι γνωστό ότι σε όλα τα θέματα ο κόσμος θέλει ξεκάθαρες λύσεις. Με την άρση του καμποτάζ υπάρχουν επικρίσεις ότι προωθείται μεσοβέζικη λύση, δηλαδή ούτε άρση του καμποτάζ είναι ούτε και πλήρης ικανοποίηση των ελλήνων ναυτεργατών.

* * *
Αλλη άποψη είχε χθες η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο), η οποία είπε ότι «η άρση του καμποτάζ, με το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα είναι μεγάλη τομή, θα αίρει το καμποτάζ, θα συμμετέχουν έλληνες ναυτικοί σε όλα τα κρουαζιερόπλοια όπως και τώρα, αλλά όχι ως προϋπόθεση».

* * *
Αυτό το τελευταίο είναι που προκαλεί σύγχυση ως προς το πώς θα εφαρμοστεί. Περιμένουμε να δούμε πώς θα έλθει και στη Βουλή, διότι υπάρχει πάντοτε ο φόβος του ΠΑΜΕ, που μάλλον οδήγησε την κυρία υπουργό σε μεσοβέζικη λύση. Ως πότε όμως;

Η προειδοποίηση…
Στασιμοπληθωρισμός εν όψει…

Εγκαίρως παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας είχαν προειδοποιήσει ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων θα έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του πληθωρισμού. Αφού επιβλήθηκαν, τώρα «τρέχουν» να μαζέψουν «τα σπασμένα», με συμφωνίες, πιέσεις, απειλές και διάφορα άλλα «εργαλεία».

* * *
Κατά τις εκτιμήσεις τους λοιπόν ο Ιούνιος ίσως είναι λίγο καλύτερος από τον Μάιο. Δηλαδή ο πληθωρισμός θα κινηθεί είτε στα επίπεδα του 5,4% ή ίσως και κατά τι χαμηλότερα. Ο πιο εφιαλτικός μήνας είναι ο Ιούλιος, καθώς από την πρώτη του ημέρα θα αρχίσει να «τρέχει» ο αυξημένος ΦΠΑ.

…και οι εκτιμήσεις
Λένε- αλλά μάλλον δεν το πιστεύουν – «να δούμε αν οι επιχειρήσεις θα “ρίξουν” την αύξηση του ΦΠΑ στις τιμές. Εν πάση περιπτώσει όμως, θεωρούν δεδομένο ότι θα υπερβεί το 6% και δεν θέλουν να σκέφτονται πού θα «καθήσει». Και προβλέπεται νέος γύρος απειλών και πιέσεων προς τις επιχειρήσεις και γενικότερα την αγορά.

* * *
Λίγο ακόμη και το κτίριο της πλατείας Κάνιγγος θα μοιάζει με «βομβαρδισμένο τοπίο» από τις επικρίσεις κυβερνητικών και μη παραγόντων. Το «πολιτικό θερμόμετρο» του καλοκαιριού φαίνεται πως θα καταγράψει υψηλότερες θερμοκρασίες της ατμοσφαιρικής…

Ενστάσεις
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει τρεις φορείς για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων που ανέρχονται σε περίπου 29 δισ. ευρώ. Την Τράπεζα της Ελλάδος για τα ομόλογα, την ΕΔΕΚΤ-ΑΕΠΕΥ για τις μετοχές και την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ για τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων.

* * *
Οι ενστάσεις των παραγόντων της αγοράς επικεντρώνονται σε δύο σημεία:

πρώτον, θεωρούν ότι η διαχείριση των ομολόγων από την ΤτΕ θα είναι παθητική και εκτιμούν ότι οι τίτλοι θα εκχωρηθούν σε ένα στατικό λογαριασμό.

* * *
Δεύτερον, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, όλα τα Ταμεία θα πρέπει να εισφέρουν στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν σήμερα σε άλλες ΑΕΔΑΚ, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να ρευστοποιηθούν και να εισφερθούν στη συνέχεια.

* * *
Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει προβλήματα στις ΑΕΔΑΚ που θα υποχρεωθούν να ρευστοποιήσουν τα μερίδια, αλλά και στις αγορές που έτσι και αλλιώς ταλαιπωρούνται το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα των Ταμείων που είναι σήμερα επενδυμένα σε μερίδια αμοιβαίων (δεν υπολογίζονται τα μερίδια της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ)

ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk