Δύο μαθήτριές του θυμούνται τον Δάσκαλο

Από το Ατελιέ του Ανδρέα Βουτσινά (Αtelier Αndreas Voutsinas- Τheatre des 50) στη Βαστίλλη του Παρισιού πέρασαν κυρίως γάλλοι ηθοποιοί, αλλά και λίγοι Ελληνες. Ανάμεσά τους η Ναταλία Δραγούμη και η Μαριάννα Κάλμπαρη, οι οποίες και μας μίλησαν για τον δάσκαλό τους. Στο ατελιέ του ήταν λίγοι, πολύ λίγοι έλληνες ηθοποιοί, και κυρίως Γάλλοι. Ηταν σαν ένα γυμναστήριο για τον ηθοποιό, ένας χώρος όπου έκανε προπόνηση όταν δεν είχε δουλειά, για να μη χάνεται ο χρόνος και η επαφή με την τέχνη.

Από το Ατελιέ του Ανδρέα Βουτσινά (Αtelier Αndreas Voutsinas- Τheatre des 50) στη Βαστίλλη του Παρισιού πέρασαν κυρίως γάλλοι ηθοποιοί, αλλά και λίγοι Ελληνες. Ανάμεσά τους η Ναταλία Δραγούμη και η Μαριάννα Κάλμπαρη, οι οποίες και μας μίλησαν για τον δάσκαλό τους.

«Ηξερε να σου ανοίγει δρόμους»
Στο ατελιέ του ήταν λίγοι, πολύ λίγοι έλληνες ηθοποιοί, και κυρίως Γάλλοι. Ηταν σαν ένα γυμναστήριο για τον ηθοποιό, ένας χώρος όπου έκανε προπόνηση όταν δεν είχε δουλειά, για να μη χάνεται ο χρόνος και η επαφή με την τέχνη. Οι γάλλοι τον φώναζαν “Μετρ”, με “Μ” κεφαλαίο. Δοτικός και μεταδοτικός, απίστευτη προσωπικότητα, ο Ανδρέας σε βοηθούσε να καταλάβεις πού πας:με έμαθε να χρησιμοποιώ το μέσα μου, την ψυχή μου. Πώς να ενώσω την ψυχή με τη γλώσσα, με τις λέξεις. Ηξερε να σου ανοίγει δρόμους, και με τα σκληρά και με τα θετικά που σου έλεγε. Μας μιλούσε συχνά για τη Λυδία Φωτοπούλου και τον Νίκο Σεργιανόπουλο, καθώς και για την Τζέιν Φόντα. Ηταν εκκεντρικός, λαμπερός, μια προσωπικότητα που γέμιζε τον τόπο.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
«Κάθε μάθημά του ήταν μάθημα ζωής»

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μάς δίδασκε δύο φορές την εβδομάδα στο εργαστήρι του. Ηταν ένας εξαιρετικός δάσκαλοςκαι αυτό που τον διαφοροποιούσε είναι ότι τις περισσότερες φορές ήξερε πώς πρέπει να φερθεί στον κάθε μαθητή χωριστά. Σε άλλον με ειρωνεία, σε κάποιον άλλον πιο μαλακά. Είχε και απίστευτη μνήμη. Ξεκινούσε να σου μαθαίνει πώς θα ρίξεις όλες τους τις άμυνες:Στην πρώτη σου παρουσίαση ήταν πολύ σκληρός. Θυμάμαι ότι είχα κλάψει. Αλλά αυτό ήταν που με ταρακούνησε και με έκανε να καταλάβω από πού να ξεκινήσω και πώς πρέπει να προχωρήσω. Κάθε μάθημά του ήταν και μάθημα ζωής. Ηξερε να συνδυάζει τον σταρ με τον εξαιρετικά απλό και ουσιαστικό άνθρωποπου ήταν παράλληλα. Αποτελούσε έναν ακατανίκητο συνδυασμό.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk