ΗΠΑKατηγορούν την ΕΕ ότι σπρώχνει την Τουρκία μακριά από τη Δύση

Ανησυχία για το «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται «προς ανατολάς» εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι σπρώχνει την Αγκυρα μακριά από τη Δύση αρνούμενη να ανοίξει τις πύλες της.

<b>ΗΠΑ</b>Kατηγορούν την ΕΕ ότι σπρώχνει την Τουρκία μακριά από τη Δύση | tovima.gr

Ανησυχία για το «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται «προς ανατολάς» εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κ. Ρόμπερτ Γκέιτς, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σπρώχνει την Άγκυρα μακριά από τη Δύση αρνούμενη να ανοίξει τις πύλες της.

Ο κ. Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απόρριψή της από την ΕΕ, και κατηγόρησε «ορισμένους στην Ευρώπη» ότι ωθούν την Τουρκία μακριά από τη Δύση και σε στενότερη συνεργασία με κράτη όπως το Ιράν.

«Η επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία» είπε την Τετάρτη ο κ. Γκέιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ανησυχία προκαλούν εξίσου οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα μπορεί να κλίνει προς ανατολάς ωθούμενη από «κάποιους στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Γκέιτς «δείχνοντας» ουσιαστικά τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν εκφράσει αμφότερες την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

«Προσωπικά πιστεύω πως αν υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίληψη ότι η Τουρκία κλίνει, αν θέλετε, προς ανατολάς, αυτό συμβαίνει, κατά την άποψή μου ως επί το πλείστον επειδή ωθήθηκε [σε αυτό] και ωθήθηκε από κάποιους στην Ευρώπη που αρνούνται να δώσουν στην Τουρκία το είδος του οργανικού δεσμού με τη Δύση που επιζητεί» ανέφερε.

Ο κ. Γκέιτς συνέχισε λέγοντας οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους χρειάζεται να αναλογιστούν σε βάθος «γιατί υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις στην Τουρκία» και «τι οφείλουμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε και να πείσουμε τους Τούρκους ηγέτες για το συμφέρον και την αξία που έχουν οι ισχυροί δεσμοί με τη Δύση».

Ο κ. Γκέιτς εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα από την επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ που χτύπησαν «κόκκινο» μετά την επίθεση στη διεθνή νηοπομπή για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι οι δυο τους είχαν μια αρκετά εποικοδομητική σχέση και μια σχέση που συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζω ότι με τον καιρό αυτού του είδους η εποικοδομητική σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί εκ νέου» επισήμανε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk