Εξορθολογισμός δαπανών

Μείωση 5% στη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ το Μάιο

Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2004 ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί, ακόμη, πως στο Βέλγιο, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν για το 2009 2,5 δισ. ευρώ.

Μείωση 5% στη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ το Μάιο | tovima.gr

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% στο ΙΚΑ σημειώθηκε το Μάιο, σε σχέση με το Μάιο του 2009 και κατά 3 περίπου% σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2004 ήταν ακριβώς η μισή, δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί, ακόμη, πως στο Βέλγιο, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν για το 2009 2,5 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υπενθυμίζει την απόφασή από 1/6/2010 (που ελήφθη σε συμφωνία με τους φαρμακευτικούς συλλόγους) να μην εκτελούν τα φαρμακεία συνταγές, όπου ο γιατρός δεν αναγράφει τον ΑΜΚΑ του (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στους γιατρούς που δεν εφαρμόζουν αυτή τη νόμιμη υποχρέωσή τους, θα διακόπτεται η συνεργασία τους με τα Ταμεία. Πρέπει να γίνει γνωστή η άρνηση ορισμένων γιατρών και η κάλυψή τους από τους Συλλόγους τους να αναγράφουν στις συνταγές τον ΑΜΚΑ τους, ούτως ώστε, όπως επιχειρηματολόγησαν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, να μην προδίδεται η ηλικία τους.»

«Επ’ αυτού ουδέν σχόλιον. Ο νόμος θα εφαρμοστεί.»

«Ας ξέρει, όμως, ο ασφαλισμένος πως η συνταγή στην οποία ο γιατρός δεν αναγράφει το ΑΜΚΑ του, δεν θα εκτελεστεί από τα φαρμακεία. Η εγγραφή του ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη ούτως ώστε ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών να αποκαλύπτει και να προσωποποιεί την προκλητή συνταγογράφηση.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk