Ο «εγκεφαλικός» ρυθμιστής της χοληστερόλης

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη γρελίνη που παράγεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται με την όρεξη παίζει παράλληλα κεντρικό ρόλο στο πώς θα κυκλοφορήσει η χοληστερόλη στον οργανισμό και σε ποια σημεία του σώματος θα κατευθυνθεί. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι διαπίστωσαν με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ότι τα αυξημένα επίπεδα γρελίνης οδηγούσαν σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο κυκλοφορικό. Η γρελίνη είναι γνωστό ότι …

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη γρελίνη που παράγεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται με την όρεξη παίζει παράλληλα κεντρικό ρόλο στο πώς θα κυκλοφορήσει η χοληστερόλη στον οργανισμό και σε ποια σημεία του σώματος θα κατευθυνθεί.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι διαπίστωσαν με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ότι τα αυξημένα επίπεδα γρελίνης οδηγούσαν σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο κυκλοφορικό. Η γρελίνη είναι γνωστό ότι αναστέλλει έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και τη χρήση ενέργειας. Οι ερευνητές διευρύνοντας τα πειράματά τους και στη δράση του συγκεκριμένου υποδοχέα διαπίστωσαν ότι μπλοκάροντάς τον εμφανιζόταν αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

«Ως σήμερα πιστεύαμε ότι η χοληστερόλη ρυθμιζόταν αποκλειστικά από τον μηχανισμό απορρόφησης- απόρριψης της τροφής μέσω του ήπατος. Η έρευνά μας μάς δείχνει για πρώτη φορά ότι η χοληστερόλη ρυθμίζεται και από το κεντρικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Ματίας Τσοπ, επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk