Η Μέρκελ κρατάει μαχαίρι…

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Περικοπή των δαπανών για τους γονείς και τους ανέργους, μείωση των επιδοτήσεων για τους βιομηχάνους, συνεισφορά των τραπεζιτών σε κοινό ταμείο: αυτά είναι μερικά δείγματα από τον «κατάλογο των αγριοτήτων» που παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε . «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας» …

ΒΕΡΟΛΙΝΟΠερικοπή των δαπανών για τους γονείς και τους ανέργους, μείωση των επιδοτήσεων για τους βιομηχάνους, συνεισφορά των τραπεζιτών σε κοινό ταμείο: αυτά είναι μερικά δείγματα από τον «κατάλογο των αγριοτήτων» που παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε .

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας» τόνισε η καγκελάριος. Το σχέδιο προβλέπει την εξοικονόμηση 80 δισ. ευρώ εντός της ερχόμενης τετραετίας. Η αρχή, το 2011, θα είναι μάλλον «ήπια»το ύψος των «οικονομιών» θα φθάσει στα 11,2 δισ. ευρώ-, στη συνέχεια όμως και ως το 2014 θα υπερδιπλασιαστούν φθάνοντας ετησίως στα 26 δισ. ευρώ. Ο απώτερος στόχος: το 2016 το έλλειμμα να κατέβει στα 10 δισ. ευρώ και να παραμείνει στη συνέχεια κάτω από αυτό- έτσι όπως το επιτάσσει μια νέα συνταγματική διάταξη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε η ίδια, θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος ύψους 1,7 τρισ. ευρώ.

«Ο σταθερός προϋπολογισμός είναι το καλύτερο μέτρο κατά της κρίσης» είπε η κυρία Μέρκελ. «Η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έδειξεότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Ολη η Ευρώπη κοιτάζει προς εμάς. Τα μέτρα μας θα έχουν παραδειγματική αξία».

Το καλό μαντάτο είναι ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται τελικά να περικοπούν, όπως είχαν υπαινιχθεί αρχικά κυβερνητικοί κύκλοι. Αθικτες παραμένουν επίσης, όπως είχε προαναγγελθεί, οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ παράλληλα δεν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ.

Το υπόλοιπο είναι όμως ένα όργιο περικοπών και «συνεισφορών», όπως αποκαλούνται τώρα ορισμένοι νέοι φόροι. Μόνο μέσα στο 2011 θα μειωθεί το λεγόμενο «γονικό χρήμα» (δίνεται στον πατέρα ή στη μητέρα που σταματά να εργάζεται ορισμένους μήνες για να φροντίζει το νεογέννητο παιδί) κατά 400 εκατ. ευρώ. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους άνεργους γονείς. «Αυτοί δεν σταματούν τη δουλειά τους. Βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο σπίτι τους» είναι η δικαιολογία γι΄ αυτό.

Συνολικά οι περικοπές στον κοινωνικό τομέα θα ανέλθουν το 2011 σε 3 δισ. ευρώ και θα φθάσουν ως το 2014 στα 11 δισ. ευρώ.

Αλλά και οι εργοδότες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης είτε μέσω της μείωσης του επιδόματος για τον φόρο ενέργειας στη βιομηχανία (1 δισ. ευρώ) είτε μέσω της συνεισφοράς των τραπεζών σε ένα «ταμείο αλληλοβοήθειας» ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η ατομική βιομηχανία θα καταβάλλει 2,3 δισ. ευρώ ετησίως για εκείνα τα πυρηνικά εργοστάσια των οποίων θα παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας, ενώ θα επιβληθεί και «συνεισφορά» στις αεροπορικές εταιρείες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Το κράτος θα συμβάλει επίσης στις οικονομίες καταργώντας 10.000-15.000 δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Οι δύο πολιτικοί προανήγγειλαν και την επιβολή φόρου στις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο το ζήτημα εκκρεμεί, δεδομένου ότι η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Μια πρώτη κρούση που έκανε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνάντησή του με τους ομολόγους του τού G20 αποδείχθηκε, όπως αναγνώρισε χθες η κυρία Μέρκελ, άκαρπη. «Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συμφωνία στην Ευρώπη των “27”» πρόσθεσε. «Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι εκεί ασύγκριτα μεγαλύτερες» .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk