Εγεννήθη Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Yπό την πίεση της συνεχιζόμενης πτώσης του ευρώ που χθες είχε τη χαμηλότερη ισοτιμία της πενταετίας έναντι του δολαρίου, αλλά και της νευρικότητας των αγορών που συνέχιζαν να αντιδρούν ακόμη και στις εμφανώς ανυπόστατες φήμες, οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ συνεδρίαζαν ως αργά χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο έχοντας επί της ουσίας συμφωνήσει ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης είναι ένας: – η εφαρμογή αυστηρώς περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών ούτως ώστε οι χώρεςμέλη της ευρωζώνης να αρχίσουν να εμφανίζουν σταδιακώς δημοσιονομικά πλεονάσματα.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟYπό την πίεση της συνεχιζόμενης πτώσης του ευρώ που χθες είχε τη χαμηλότερη ισοτιμία της πενταετίας έναντι του δολαρίου, αλλά και της νευρικότητας των αγορών που συνέχιζαν να αντιδρούν ακόμη και στις εμφανώς ανυπόστατες φήμες, οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ συνεδρίαζαν ως αργά χθες το βράδυ στο Λουξεμβούργο έχοντας επί της ουσίας συμφωνήσει ότι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης είναι ένας:

– η εφαρμογή αυστηρώς περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών ούτως ώστε οι χώρεςμέλη της ευρωζώνης να αρχίσουν να εμφανίζουν σταδιακώς δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ετσι θα αρχίσουν να μειώνονται τα δημόσια χρέη και οι αγορές σταδιακώς θα ανακτούν την προφανώς απολεσθείσα εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Επιπλέον, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε χθες τις αποφάσεις που έλαβαν για τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων, όχι μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο της ευρωζώνης επικύρωσε και τυπικά τη δημιουργία του μηχανισμού αρωγής προς τις χώρες που ενδεχομένως στο μέλλον αντιμετωπίσουν προβλήματα ανάλογα με αυτά της Ελλάδας.

Ο μηχανισμός αυτός έχει πλέον τη μορφή μιας ανώνυμης εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία σε περίπτωση ανάγκης θα δανειστεί από τις αγορές ποσά που στο σύνολό τους θα μπορούν να φθάσουν τα 440 δισ. ευρώ, με εγγύηση την αξιοπιστία (και τη δανειοληπτική ικανότητα) των χωρών της ευρωζώνης. Ως το τέλος του Ιουνίου εκτιμάται πως όλες οι χώρες θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρείας, το δε ποσοστό συμμετοχής της κάθε χώρας θα είναι αντίστοιχο προς το ποσοστό της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εν λόγω εταιρεία θα έχει πρόεδρο ο διορισμός του οποίου, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, είναι θέμα χρόνου.

Ο Οργανισμός αυτός, σύμφωνα με τον επίτροπο κ. Ολι Ρεν, θα είναι επιχειρησιακός σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια. Οπως εξήγησε ο κ. Ρεν αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό θα πρέπει να συμφωνήσει σε κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το πρόγραμμα αυτό θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Μετά τη σύνοδο των υπουργών της ζώνης του ευρώ ακολούθησε η σύνοδος της ειδικής ομάδας των εκπροσώπων των 27 χωρών-μελών της ΕΕ η οποία έχει την εντολή (υπό την προεδρία του προέδρου της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι )να καταλήξει σε σειρά προτάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας της ευρωζώνης, αλλά και γενικότερα της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σε γενικές γραμμές, οι πάντες εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι καλό θα ήταν οι ετήσιοι κρατικοί προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να λαμβάνουν την ευλογία των Βρυξελλών προτού εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Αντιρρήσεις επ΄ αυτού εξακολουθούσε να έχει η Γερμανία, η οποία ωστόσο τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δυνατότητας αποβολής από τη ζώνη του ευρώ των απείθαρχων δημοσιονομικώς χωρών, παρά την αντίθεση της πλειονότητας εξ αυτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk