Ανοιχτό κόμμα ετοιμάζουν οι Ανανεωτικοί

Ανάποδα μετρούν πλέον τον χρόνο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ που βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκτός Κουμουνδούρου. Αν και διαψεύδουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με άλλα κόμματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συνομιλούν ήδη με στελέχη του ΠαΣοΚ που είναι απογοητευμένα από την κυβερνητική πολιτική αλλά και με τους Οικολόγους Πράσινους με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα διευρύνει την Ανανεωτική Αριστερά.

Ανάποδα μετρούν πλέον τον χρόνο για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ που βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εκτός Κουμουνδούρου. Αν και διαψεύδουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με άλλα κόμματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συνομιλούν ήδη με στελέχη του ΠαΣοΚ που είναι απογοητευμένα από την κυβερνητική πολιτική αλλά και με τους Οικολόγους Πράσινους με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα διευρύνει την Ανανεωτική Αριστερά. Η ομάδα των 320 στελεχών με επικεφαλής τον κ. Φ. Κουβέλη που αποχώρησαν από τις εργασίες του 6ου συνεδρίου του ΣΥΝ προσπαθεί ήδη να δημιουργήσει δομές οργάνωσης στην περιφέρεια, αρχικά από τον «ανανεωτικό χώρο» που ήταν ενταγμένος στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ ανά την Ελλάδα. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επαφές και με την κυρία Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτή, μετά τη διαγραφή της από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, εξαιτίας των διαφωνιών της για τον μηχανισμό στήριξης.

Εντός Κοινοβουλίου οι τέσσερις βουλευτές που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης και Θ. Λεβέντης, από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, και ο ανένταχτος κ. Γρ. Ψαριανός, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι ανεξαρτητοποιείται- αναζητούν κοινοβουλευτική έκφραση απορρίπτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως σχήμα που δεν τους εκφράζει. Ετσι επιχειρούν να βρουν τρόπο να συγκροτήσουν, έστω και άτυπα, «κοινοβουλευτική» ομάδα με ενιαία έκφραση, μια και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές. Δεν προσχώρησε ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος δεν ενστερνίστηκε την κίνηση αποχώρησης από τα όργανα του ΣΥΝ προβάλλοντας την ανάγκη να μείνει ενωμένος με την προϋπόθεση ότι σύντομα ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνιστώσες όπως η ΚΟΕ και δυνάμεις όπως το Μέτωπο του κ. Αλ.Αλαβάνου δεν χωρούν στην πολιτική συμμαχία. Υπό προθεσμία είναι ο κ. Παπαδημούλης και, όπως είπε χθες, «έχω και όρια».

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ο κ. Θ. Μαργαρίτης, στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, ανέφερε (ρ/σ Σκάι) πως «ο Δ. Παπαδημούλης, με τον οποίο έχουμε τις ίδιες απόψεις, νομίζω ότι σύντομα θα καταλάβει πως ματαιοπονεί προσπαθώντας για αλλαγή πορείας του κόμματος και θα συμπαραταχθεί κάποια στιγμή με τις πρωτοβουλίες μας». Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας σε όλους τους τόνους καταλογίζουν τη ρήξη στον ΣΥΝ στον κ. Αλ. Τσίπρα.

Χωρίς δικαιώματα αν αποχωρήσουν από την ΚΟ
Ω ς «ανεξάρτητοι βουλευτές», χωρίς τα δικαιώματα που έχουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ή τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, λογίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσουν τον κ. Φ. Κουβέλη, ακόμη κι αν ο αριθμός τους φθάσει τους πέντε, που είναι το ελάχιστο όριο για τη συγκρότηση ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρεί τη συμφωνία δέκα βουλευτών. Μπορεί ωστόσο ο αριθμός αυτός να μειωθεί στους πέντε με δύο προαπαιτούμενα:

Πρώτον, να εκπροσωπούν κόμμα «με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν» και, δεύτερον, το κόμμα να «έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή» και να «συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3%».

Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν για αποσχισθέντες βουλευτές, ενώ αντιθέτως ισχύουν:

* είτε για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρ΄ ότι θα μείνει με λιγότερους από δέκα βουλευτές πιθανότατα με οκτώ θα λογίζεται ΚΟ, * είτε για μία από τις συνιστώσες, π.χ. τον Συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο κ. Αλ. Τσίπρας, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει δυνατότητα εκπροσώπησης κομμάτων με μειωμένο αριθμό βουλευτών, εφόσον μετείχαν σε συνασπισμό κομμάτων που κατήλθε στις εκλογές. Τσίπρας: «Ξεκαθαρίστε τη θέση σας»
«Ξ εκαθαρίστε πού το πάτε. Ή μένετε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή ανεξαρτητοποιηθείτε». Αυτό ζήτησε στις χθεσινές συναντήσεις που είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας με τους δυο από τους βουλευτές που επιθυμούν την απεμπλοκή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αύριο το πρωί, ιδιαίτερα κρίσιμες ήταν οι επαφές με τους κκ. Θ. Λεβέντη και Φ. Κουβέλη, οι οποίοι έχουν θεσμικό ρόλο, ο ένας με θέση 7ου αντιπροέδρου της Βουλής και ο έτερος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Πάντως ήδη ο κ. Κουβέλης έχει προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο κ. Λεβέντης είχε εκλεγεί από τη Βουλή ύστερα από πρόταση της ΚΟ του ΣΥΝ και του ζητήθηκε, εφόσον διαφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, να αντικατασταθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον το ρήγμα οδηγηθεί σε ρήξη, η αγωνία στη Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει «πολιτισμένο διαζύγιο», δηλαδή να χωρίσουν με φιλικό τρόπο και να μην υπάρξει «αλληλοσφαγή». Υπάρχουν ήδη προβλήματα που θα ανακύψουν αν ολοκληρωθεί η διάσπαση και αφορούν περιουσιακά στοιχεία όπως το κτίριο της Κουμουνδούρου ή ακόμη και ο τίτλος «ΣΥΝ». Δεν θεωρείται άνευ σημασίας ούτε τυχαία η αναφορά του κ. Γρ. Ψαριανού ότι ανεξαρτητοποιείται δηλώνοντας συνεργαζόμενος με τον ΣΥΝ.

Στο «κόκκινο» η κόντρα με τον κ. Αλαβάνο
Τ ο γάντι στην Κουμουνδούρου πέταξε χθες ο κ. Αλ. Αλαβάνος με μια δήλωση που σφάζει με το βαμβάκι την ηγεσία του ΣΥΝ, σχολιάζοντας ως «αδιάφορη» για τους πολίτες την εσωκομματική ομφαλοσκόπηση. Μάλιστα, μέσα στο διαλυτικό κλίμα που επικρατεί, προσδιόρισε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ως πόλο πλατιάς συσπείρωσης, αφήνοντας να εννοηθεί η μελλοντική του συγκρότηση ως πολιτικού φορέα. Από την Κόρινθο ο κ. Αλαβάνος ακολούθησε την τακτική που εγκαινίασε με το email που απέστειλε στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΝ, κοιτώντας «δήθεν αφ΄ υψηλού τα τεκταινόμενα και απαξιώνοντας τον χώρο», όπως σχολίαζε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ξεκινώντας με μια αποστασιοποιημένη δήλωση για να καταλήξει σε «καρφί»: «Για το Μέτωπο ένας είναι ο αντίπαλος:το μνημόνιο ΔΝΤ – ΕΕ και η κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)

ΣΥΡΙΖΑ Απαρτίζεται από τις συνιστώσες: ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Κόκκινο, ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), ΔΗΚΚΙ (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα), ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά), ΚΕΔΑ (κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς), ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, Ομάδα ΡΟΖΑ, ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα)

ΚΚΕ (μ-λ)

ΜΛ-ΚΚΕ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή). Περιλαμβάνει τις οργανώσεις ΑΚΟΣ (Αυτόνομη Κομμουνιστική Οργάνωση Σερρών), ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα), νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΟΚΔΕ- Σπάρτακος, ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα)

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές)

ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ)

ΟΚΔΕ – Εργατική Πάλη

ΑΣΚΕ (Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk