BHMAτοδότηs

Σχολιάστηκε η χθεσινή δήλωση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι «υπάρχει θέμα», συμπλήρωσε ότι «υπάρχει θέμα και με τους πολιτικούς άλλων κομμάτων» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα του ΠαΣοΚ». Τουλάχιστον στην κυβέρνηση διατηρούν τον αυτοσαρκασμό τους. Το λέω γιατί κάποιοι σύντροφοι σχολίαζαν τη δήλωση της Αννας λέγοντας ότι πράγματι τα αρμόδια όργανα πρέπει να αναλάβουν και τους πολιτικούς των άλλων κομμάτων λόγω της τεχνογνωσίας και της πείρας που έχουν αποκτήσει.

Σχολιάστηκε η χθεσινή δήλωση της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι «υπάρχει θέμα», συμπλήρωσε ότι «υπάρχει θέμα και με τους πολιτικούς άλλων κομμάτων» και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα του ΠαΣοΚ».

Τουλάχιστον στην κυβέρνηση διατηρούν τον αυτοσαρκασμό τους. Το λέω γιατί κάποιοι σύντροφοι σχολίαζαν τη δήλωση της Αννας λέγοντας ότι πράγματι τα αρμόδια όργανα πρέπει να αναλάβουν και τους πολιτικούς των άλλων κομμάτων λόγω της τεχνογνωσίας και της πείρας που έχουν αποκτήσει.

***

Ποιος είχε την καλή ιδέα να κληθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος να καταθέσει στη Χαριλάου Τρικούπη (που συμβολίζει το παλαιό ΠαΣοΚ) και όχι στην Ιπποκράτους (το κέντρο του νέου ΠαΣοΚ); Η ιδέα θεωρήθηκε έξυπνη και οι υποψίες αμέσως στράφηκαν στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου και ιδίως στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκη.

Ωστόσο, η απάντηση του κ. Αθανασάκη σε συνεργάτη μου ήταν ότι το γραφείο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) στην οποία προΐσταται ο κ. Γ. Ανωμερίτης καθώς και το γραφείο του Συνηγόρου του Μέλους με επικεφαλής την κυρία Μαρία Αρσένη παρέμειναν στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη. Ισως λοιπόν γι΄ αυτό τον λόγο παρέμειναν. Για να γίνονται οι (όποιες) «ανακρίσεις» στη Χαριλάου Τρικούπη και να παραμείνει αμόλυντη η Ιπποκράτους.

***

Επέστρεψε στο προσκήνιο μία από τις δόξες της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Βύρων Πολύδωρας (στο σκίτσο). Η ιδιότητά του ως πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξεως του επιφύλαξε το σπάνιο προνόμιο να καταθέσει χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens.

Ο Βύρων, ευθυτενής και αγέρωχος, επικέντρωσε την κατάθεσή του στο σύστημα C41 (προφέρεται «σιφοράι), το οποίο, λόγω συνήχησης, αποκάλεσε (με νόημα…) «συμφορά» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος διαπραγματεύτηκε (για πέμπτη φορά την αρχική σύμβαση) μόνο με τη SΑΙC (και όχι με τη Siemens).

***

Πληροφοριοδότης έλεγε χθες ότι το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών είναι «πρόσεχε μην αρρωστήσεις» . Ο λόγος; Υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν εντολή να κλείσει το ιατρείο του υπουργείου και η ιατρός (η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περιμένει τη νομιμοποίησή της ως… εμπειρογνώμονος) αναπαύεται στο σπίτι της.

Προφανώς στο ΥΠΕΞ σκέφτηκαν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ιατρείο αφού ούτως ή άλλως σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν διπλωμάτες (αφού θα έχουν παραιτηθεί αναζητώντας μια καλύτερα αμειβόμενη εργασία).

***

Επισημαίνω με την ευκαιρία ότι η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, αφού εξάντλησε την υπομονή της αναμένοντας αποτελέσματα από τον κ. Δ. Δρούτσα σχετικά με τα φορολογικά της αιτήματα, αποφάσισε να ανοίξει την τράπουλα. Εστειλε επιστολές στον κ. Γ. Παπανδρέου, στον κ. Θ. Πάγκαλο και στον κ. Χ. Παμπούκη ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Οι διπλωμάτες (και κατά συνέπεια η υπόσταση και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό) πλήττονται καίρια από την απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθεί στη φορολογική κλίμακα η Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής (κάτι που σημαίνει μείωση αποδοχών ακόμη και 40%). Μου λένε μάλιστα ότι οι διπλωμάτες θεωρούν ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και γι΄ αυτό αναζητούν άλλους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχουν ευχάριστες εκπλήξεις.

***

Φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναθέρμανση της οικονομίας φαίνεται ότι θεωρείται το «πρόγραμμα εφόδου» σε όσες εφορίες δεν παρουσιάζουν υψηλή… παραγωγικότητα. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει αναλάβει προσωπικά να εκτελέσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος , προέβλεπε χθες επίσκεψη στην Εφορία του Αγίου Στεφάνου.

Η συγκεκριμένη εφορία μπήκε στο στόχαστρο της πλατείας Συντάγματος γιατί έχει παρουσιάσει αύξηση εσόδων μόνο 5%, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι 15%. Σημαίνει όμως αυτό ότι τεμπελιάζουν οι εφοριακοί ή ότι η συλλογή φόρων εξαρτάται από την (σχεδόν ανύπαρκτη σήμερα) παραγωγή πλούτου;

***

Και ένα θετικό νέο. Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέφθηκε την Κύπρο από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Εμεινε στο μοναστήρι των Φραγκισκανών στην Πράσινη Γραμμή, είπε το «Πάτερ ημών» στα ελληνικά και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια ότι «θα προσεύχεται για την ειρήνη σε όλη την Κύπρο». Ο Πάπας αφίχθη στην Κύπρο με πτήση της Αlitalia, αλλά επέστρεψε στη Ρώμη με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών. Τέλος, έγινε μια εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα δώρα μεταξύ των ηγετών να είναι ανούσια. Ο κ. Χριστόφιας πρόσφερε στον Πάπα έναν κυπριακό αμφορέα του 7ου αιώνα και ο Πάπας μια ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού, αντίγραφο αυτής που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk