Υπογραφές για South Stream

Υπεγράφη χθες στη Μόσχα το καταστατικό της Ελληνορωσικής Μεικτής Εταιρείας που θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού South Stream. Εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Παπαρσένος και από την πλευρά της Gazprom ο αντιπρόεδρος κ. Αλ.Μεντβέντεφ, αδελφός του ρώσου προέδρου. Η εταιρεία θα ονομάζεται South Stream Greece ΑΕ, θα έχει έδρα την Αθήνα και θα συμμετέχουν οι δύο εταιρείες σε ισότιμη βάση. Σύμφωνα με την Ελληνορωσική Διακρατική Συμφωνία ο αγωγός που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με περίπου 2,5-3 δισ.

Υπεγράφη χθες στη Μόσχα το καταστατικό της Ελληνορωσικής Μεικτής Εταιρείας που θα κατασκευάσει το ελληνικό τμήμα του αγωγού South Stream. Εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ. Παπαρσένος και από την πλευρά της Gazprom ο αντιπρόεδρος κ. Αλ.Μεντβέντεφ, αδελφός του ρώσου προέδρου. Η εταιρεία θα ονομάζεται South Stream Greece ΑΕ, θα έχει έδρα την Αθήνα και θα συμμετέχουν οι δύο εταιρείες σε ισότιμη βάση. Σύμφωνα με την Ελληνορωσική Διακρατική Συμφωνία ο αγωγός που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με περίπου 2,5-3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Το κόστος του «ελληνικού» αγωγού υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία του Σότσι του 2009 προβλέπει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αρχική μελέτη σκοπιμότητας και τους ερχόμενους μήνες θα έχουν προσδιοριστεί τα κριτήρια για την επένδυση.

Επίσης προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη όλων των τμημάτων του αγωγού ώστε να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση και να αρχίσουν τα έργα το αργότερο στα μέσα του 2011, καθώς η ρωσική πλευρά επεδίωκε την έναρξη λειτουργίας του South Stream έως το τέλος του 2015, κάτι που πλέον έχει αναθεωρηθεί και οι ημερομηνίες για οικονομικούς λόγους έχουν μετατεθεί περίπου 2-3 χρόνια αργότερα.

Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας συμβάλλει στη διαφοροποίηση οδεύσεων εισαγωγής αερίου και στην ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Στο South Stream θα συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία.

Η ίδρυση της εταιρείας μετά την υπογραφή του καταστατικού θα γίνει στην Αθήνα τους ερχόμενους μήνες. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας θα περιλαμβάνουν τη μηχανολογία, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού στο ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα εκτείνεται υποθαλασσίως από τον Εύξεινο Πόντο με κατεύθυνση προς τις χώρες της Νότιας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Το υποθαλάσσιο τμήμα θα ξεκινά από τον βασικό σταθμό συμπίεσης Russkaya στις ρωσικές ακτές καταλήγοντας στις βουλγαρικές ακτές. Το συνολικό του μήκος θα αγγίζει περίπου τα 900 χλμ., ενώ το μεγαλύτερο βάθος του θα ξεπερνά τα 2.000

μέτρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk