Θρίλερ για 6 επώδυνες ρυθμίσεις

Το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησηςεπιτηρητών για τις ρυθμίσεις θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει έξι σημεία στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να βελτιώσει τις επώδυνες ρυθμίσεις που μας υποδεικνύουν: 1 Το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% κατά μέσο όρο για όλα τα έτη ασφάλισης να αφορά αποκλειστικά την αναλογική σύνταξη και όχι τη βασική. Εφόσον κατά τη διαπραγμάτευση επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις του κοινοτικού εκπροσώπου τότε το σημείο αυτό γίνεται- εν μέρει- δεκτό.

Θρίλερ για 6 επώδυνες ρυθμίσεις | tovima.gr

Το «θρίλερ» της διαπραγμάτευσης κυβέρνησηςεπιτηρητών για τις ρυθμίσεις θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει έξι σημεία στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να βελτιώσει τις επώδυνες ρυθμίσεις που μας υποδεικνύουν:

1 Το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% κατά μέσο όρο για όλα τα έτη ασφάλισης να αφορά αποκλειστικά την αναλογική σύνταξη και όχι τη βασική. Εφόσον κατά τη διαπραγμάτευση επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις του κοινοτικού εκπροσώπου τότε το σημείο αυτό γίνεται- εν μέρει- δεκτό. Αυτό σημαίνει ότι στο τελικό ποσοστό του 48% για την αναπλήρωση των συντάξεων με 40 έτη ασφάλισης δεν θα περιλαμβάνεται η βασική σύνταξη, με αποτέλεσμα όταν προστεθεί και η βασική σύνταξη το ποσοστό αυτό να φθάνει το 64% ως 80%, κάτι που για την κυβέρνηση θεωρείται ανεκτό για τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.

2 Η κυβέρνηση επιμένει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα) να δίνεται ταυτοχρόνως με την αναλογική σύνταξη και όχι με τη συμπλήρωση των 65 ετών, κάτι που αποτελεί απαίτηση των δανειστών της χώρας μας. Οι επιτηρητές της «τρόικας» επιμένουν η βασική σύνταξη, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό, να μη δίδεται πριν από το 65ο έτος της ηλικίας, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που θα δικαιούται να λαμβάνει σύνταξη πριν από αυτό το όριο- παραδείγματος χάριν στα 60 έτη- θα λαμβάνει μόνο το 48% της αναλογικής σύνταξης και θα περιμένει τα 65 έτη προκειμένου να εισπράξει και τα υπόλοιπα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης.

3 Οι επιτηρητές θέτουν ως βασική προϋπόθεση χορήγησης της βασικής σύνταξης τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων θα στερήσει τη χορήγηση της σύνταξης σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους αυτούς να μειώνεται και πάλι στο 48%.

4 Οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες οι επιτηρητές θέλουν να συνυπολογίσουν στο τελικό ποσοστό αναπλήρωσης. Οι επιτηρητές διατυπώνουν την ένσταση ότι εφόσον οι επικουρικές είναι υποχρεωτικές θα πρέπει να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.

5 Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο οι κυβερνητικές ενστάσεις εστιάζονται στον χρόνο που θα συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, διεκδικώντας να λαμβάνεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

6 Οι μητέρες ανηλίκων οδηγούνται στα 65 έτη και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 60 έτη. Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει στο τραπέζι την ισχύ μεταβατικής περιόδου έτσι ώστε να μη θιγούν άμεσα όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης και να μεταβούμε από το παλαιό στο νέο σύστημα με ομαλό τρόπο. Ωστόσο το υπουργείο ζητεί οκταετή περίοδο προσαρμογής, ενώ οι επιτηρητές συμφωνούν σε τριετή περίοδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk