Επιμένουν ανοδικά τα επιτόκια

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην εγχώρια τραπεζική αγορά τον Απρίλιο. Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν διεθνώς έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας αυξάνοντας για τις τράπεζες το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους αποταμιευτές, το οποίο μετακυλίεται στις χορηγήσεις, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο σημερινό περιβάλλον ύφεσης. Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.

Συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην εγχώρια τραπεζική αγορά τον Απρίλιο. Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν διεθνώς έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας αυξάνοντας για τις τράπεζες το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους αποταμιευτές, το οποίο μετακυλίεται στις χορηγήσεις, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο σημερινό περιβάλλον ύφεσης. Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, από τους οποίους ζήτησε να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων στα καταθετικά τους προϊόντα, γεγονός που θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν την οικονομία με φθηνά κεφάλαια στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική νομισματική αρχή, άνοδος καταγράφηκε στις βασικότερες κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ως ένα έτος προσέγγισε το 3% από 2,61% έναν μήνα νωρίτερα σημειώνοντας άνοδο της τάξεως των 37 μονάδων βάσης. Οι νέες προσφορές των τραπεζών οδήγησαν για πέμπτο διαδοχικό μήνα τα επιτόκια των «κλειστών» καταθέσεων σε υψηλότερα επίπεδα. Στον αντίποδα, το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 20 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 6,13%, ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση στα δάνεια της κατηγορίας με συγκεκριμένη διάρκεια (+23 μ.β.) και για μικρά σχετικώς ποσά, με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,21%. Αντίθετα, το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ) μειώθηκε κατά 16 μονάδες στο 3,55%.

Στις δανειοδοτήσεις ιδιωτών μικρότερες αλλά σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό ως ένα έτος επιτόκιο των νέων χορηγήσεων ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες στο 3,32%, ενώ το μέσο σταθερό από δύο ως και πέντε έτη επιτόκιο παρουσίασε περαιτέρω άνοδο 5 μονάδων στο 4,84% αντίστοιχα. Από την άλλη, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια, υπεραναλήψεις) σημείωσε αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 13,94%. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά που χορηγούν οι τράπεζες μέσω των δύο κατηγοριών πίστης στα νοικοκυριά είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική, διαμορφούμενη σε-175 εκατ. ευρώ.

Ανοδο σημείωσαν το υπό εξέταση διάστημα και τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα. Ειδικότερα το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια ως δύο έτη παρουσίασε την εξεταζόμενη περίοδο αύξηση κατά 19 μ.β. στο 2,68%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μ.β. στο 2,37%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk