«Εισοδηματικά κριτήρια για τη βασική σύνταξη»

Το μέλλον της βασικής σύνταξης αλλά και των επικουρικών συντάξεων κρίνεται τις επόμενες ημέρες καθώς το διάστημα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι τεχνοκράτες της τρόικας αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα στο Ασφαλιστικό και θα ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη για να οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις θέσεις των δύο μερών, ενώ το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τους ελεγκτές των δανειστών της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Το μέλλον της βασικής σύνταξης αλλά και των επικουρικών συντάξεων κρίνεται τις επόμενες ημέρες καθώς το διάστημα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι τεχνοκράτες της τρόικας αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα στο Ασφαλιστικό και θα ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη για να οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις θέσεις των δύο μερών, ενώ το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τους ελεγκτές των δανειστών της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως οι διευκρινίσεις του κ. Α. Αλταφάζ, εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, προς «Το Βήμα» για τη χορήγηση της βασικής, πέραν της αναλογικής, σύνταξης αφήνουν περιθώρια «συνεννόησης» της κυβέρνησης με τους ελεγκτές. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης 48% για 40 έτη ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ζητώντας η βασική σύνταξη- προνοιακού χαρακτήρα- να δίδεται πέραν της αναλογικής. Δηλαδή να μη συνυπολογίζεται στο 48%, το οποίο να αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναλογική σύνταξη. Αυτό αρχικώς είχε απορριφθεί από τους ελεγκτές της «τρόικας», αλλά πλέον φαίνεται ότι είναι εντός των θέσεων των Βρυξελλών.

Ωστόσο οι ελεγκτές επιμένουν η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους, αλλά μόνο σε όσους πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί. Ως εκ τούτου:

Η «τρόικα» αποδέχεται το αίτημα του υπουργείου η βασική σύνταξη να μη συμπεριλαμβάνεται στο 48% που αποτελεί το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης για 40 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ευρωπαίου εκπροσώπου, οι συντάξεις θα φθάνουν σε ποσοστό αναπλήρωσης το 65% ως 80%, εφόσον συνυπολογιστεί και η χορήγηση της βασικής σύνταξης την οποία θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η βασική σύνταξη δεν αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων και η «τρόικα» αξιώνει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της. Ετσι, τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα λαμβάνουν μόνον οι ασφαλισμένοι με «μεσαία και χαμηλά εισοδήματα », ενώ θα αποκλείονται από τη χορήγησή της «οι υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες». Ως εκ τούτου όσοι ασφαλισμένοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα λαμβάνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης ως 48% για 40 έτη ασφάλισης.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί ο χρόνος απόδοσης της βασικής σύνταξης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί η βασική σύνταξη να αποδίδεται ταυτόχρονα με την αναλογική και όχι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk