ΟυγγαρίαΜέτρα για την οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας

Στο πλαίσιο των μέτρων θα επιδιωχθεί περιορισμός του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποδόμηση της γραφειοκρατίας, η υποστήριξη επενδύσεων και η εγγύηση μιας γρηγορότερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Σχέδιο δράσης 29 σημείων για την οικονομία της χώρας, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή στη Βουδαπέστη ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και αρχηγός της δεξιάς Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών, κ. Βίκτορ Ορμπάν, που υπήρξε νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών τον περασμένο Απρίλιο, αποσπώντας συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στη βάση του σχεδίου αυτού θα επιδιωχθεί περιορισμός του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αποδόμηση της γραφειοκρατίας, η τόνωση των επενδύσεων και η εγγύηση μιας γρηγορότερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός στοχεύει στην καθιέρωση μιας οικογενειακής φορολογίας αντί της φορολογίας μεμονωμένων προσώπων, όπως και στη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος, στο 16%.

Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμη ένας ειδικός φόρος τραπεζών για μία τριετία, ο οποίος πέρα από τις τράπεζες θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των συνεισφορών στον προϋπολογισμό από τα σημερινά 13 δισεκατομμύρια φιορίνια, στα 200 δισεκατομμύρια φιορίνια, δηλαδή από 45,5 εκατομμύρια ευρώ στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο, θα ισχύσει η ευνοϊκή φορολογική κλίμακα του 10% για δραστηριότητες που ανέρχονται μέχρι 500 εκατομμύρια φιορίνια, αντί των 50 εκατομμυρίων που ίσχυε έως τώρα, ενώ ο φόρος στα κέρδη εταιρειών κάτω των 500 εκατομμυρίων θα μειωθεί από το 19% στο 10%.

Παράλληλα, προτείνεται η διαγραφή δέκα μικρότερων φόρων που βάρυναν μέχρι τώρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η σύσταση εθνικής υπηρεσίας για την προστασία όσων, λόγω οφειλών και δανείων, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους.

Επιπλέον, ο κ. Ορμπάν εξήγγειλε την εξοικονόμηση ποσών ύψους 120 δισεκατομμυρίων φιορινίων που θα προέλθουν, όπως ανέφερε, από περικοπές δαπανών κρατικών οργανισμών, αναδιάρθρωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο Δημόσιο και από τους ελέγχους δαπανών από τον προϋπολογισμό των υπουργείων.

Στο μεταξύ, σε σημερινά δημοσιεύματα του ουγγρικού Τύπου όπως και σε δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, καταγγέλλεται ότι εσκεμμένα δημιουργήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης θέμα «ουγγρικής κρίσης» στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που, όπως σημειώνεται, έδωσε ευκαιρία σε κερδοσκόπους να δράσουν για μια ακόμη φορά, παίζοντας επικίνδυνα και επιζήμια παιχνίδια σε βάρος της ουγγρικής οικονομίας.


Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού, κ. Ατίλα Μεστερχάζι, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και της Επιτροπής Προϋπολογισμού για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και κατήγγειλε το κόμμα του πρωθυπουργού για απερίσκεπτες ενέργειες που έβλαψαν διεθνώς το κύρος της χώρας, αφήνοντας έκθετο το εθνικό νόμισμα στους κερδοσκόπους.


Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ορμπάν αναγκάσθηκε χθες σε μια αναδίπλωσή της και στροφή 180 μοιρών, βλέποντας να πλήττεται η αξιοπιστία της διεθνώς αλλά και να ζημιώνει τη χώρα, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκάλεσε σε διεθνείς αγορές, χρηματιστήρια και στο ευρώ, η, προφανώς για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για εσωτερική κατανάλωση, κινδυνολογία της, των προηγούμενων ημερών, ως προς την ουγγρική οικονομία.


Στις αντιδράσεις τους, οικονομικοί αναλυτές, καταλόγιζαν βαρύτατες ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος του πρωθυπουργού και τα λάθη της που οδήγησαν μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο σε αποσταθεροποίηση της χώρας και στην εξασθένηση του εθνικού νομίσματος, του φιορίνιου.


Οδήγησαν επίσης στη μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης αλλά και σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, όπως και στη μεγαλύτερη πτώση του ευρώ εδώ και τέσσερα χρόνια, κάτω του ορίου του 1,20 της ισοτιμίας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, ενώ συγχρόνως υπήρξε κλονισμός της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk