Πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία

EcofinΟι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών μέσω Eurostat

Συμφώνησαν να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εξακριβώνει τα στατιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν, σήμερα Τρίτη, να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να εξακριβώνει τα στατιστικά στοιχεία των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.

«Πρόσφατες εξελίξεις έχουν (…) καταδείξει ξεκάθαρα ότι το ισχύον πλαίσιο για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία δεν αποτρέπει, στον απαραίτητο βαθμό, τον κίνδυνο να φτάσουν στην Κομισιόν λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ecofin.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Eurostat θα μπορεί, κατά τη διενέργεια των ελέγχων, να έχει πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία των κυβερνήσεων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, καθώς και σε στοιχεία για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ θα σέβεται τη νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριών και την εμπιστευτικότητα των στατιστικών στοιχείων.

Για να αποφευχθεί μια επανάληψη του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε να δοθούν στην Eurostat εξουσίες ελέγχου των δεδομένων που υποβάλλονται από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι αυτές οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται δεδομένες και δεν ελέγχονται από τα στελέχη της Eurostat.

Η Κομισιόν είχε διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις το 2005. Τότε, ορισμένες κυβερνήσεις είχαν μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση, επικαλούμενες ανησυχίες ότι θα θιγεί η εθνική κυριαρχία των κρατών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk