Εκτακτη σύσκεψη για την οικονομία Μπαράζ παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της καταστροφολογίας

Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Πεταλωτής, Χατζηδάκης, Ράπανος σε επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της φημολογίας περί πτώχευσης.

Σε μπαράζ παρεμβάσεων προχώρησε η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, προκειμένου να αποκρουστεί η φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδας, εξόδου από το ευρώ και επαναφοράς της δραχμής.

Την Τρίτη συνεδρίασε το διαθεσμικό όργανο για την οικονομία, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στην εισήγησή του ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε, με κατηγορηματικό τρόπο, καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς το μηχανισμό θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος».

«Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις -πάντα θα υπάρχουν- τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το Λουξεμβούργο, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής από το press room, διέψευσαν κατηγορηματικά τις φήμες, τονίζοντας ότι η καταστροφολογία δεν βοηθά στην έξοδο από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «παρακολουθώ έκπληκτος τη φημολογία που αναπτύσσεται περί επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

«Ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν.

Η καταστροφολογία δεν βοηθά στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που γίνεται.

«Σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας πως «μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ».

Παρέμβαση έκανε και η ηγεσία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης, και κατέστησε σαφές ότι καμία τράπεζα δεν κινδυνεύει, ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρό και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.

«Διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ως τράπεζες, τους καταθέτες, τους επιχειρηματίες, τους πελάτες όλο τον ελληνικό λαό, οι τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα και να μην ανησυχούν καθόλου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Νανόπουλος, συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και τις προοπτικές της και πως οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά, υποστηρικτικά για να μπορέσει η οικονομία να βγει από την κρίση.

Αλλά και από πλευρά ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «δεν πρέπει κανένας να συμβάλλει σε φήμες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα». «Πρέπει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, αυτή την ώρα, στην Ελλάδα. Και το τραπεζικό σύστημα είναι μέρος της πραγματικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «χθες, ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup». Αλλά και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης για το έλλειμμα, παρά την εικόνα των εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

«Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, ακόμη κι αν διαπιστώσουμε αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα έσοδα που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει. Και τούτο, διότι αυτές οι αποκλίσεις θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Μάιο» ανέφερε ο Αμ.Αλταφάζ.

«Από τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου, προκύπτει ότι το έλλειμμα είναι κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το 2009. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας και δεν έχει σχέση με την αλήθεια», δήλωσε εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του διαθεσμικού οργάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk