Αναζητά συμβιβασμό ο Μπερλουσκόνι

ΚομισιόνΣύνταξη στα 65 για τις γυναίκες ζητά από την Ιταλία

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια εντός του 2012 ζητά από την Ιταλία η Κομισιόν διά της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι επιδιώκει συμβιβασμό για να καθυστερήσει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε εξίσωση το 2012.

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια εντός του 2012 ζητά από την Ιταλία η Κομισιόν διά της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι επιχειρεί να καθυστερήσει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε εξίωση το 2012.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνόδου στο Λουξεμβούργο χωρίς να αφήσει ανοιχτό κανένα «παράθυρο» συμβιβασμού για τη χρονική έναρξη της μεταρρύθμισης.

Η Ρέντινγκ επισήμανε ότι «άνδρες και γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας συνταξιοδοτικής μεταχείρισης». Και σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα περαίωσης της μεταρρύθμισης, ανέφερε πως «η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη» και πως «αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συμπέσει, χρονικά, με τα μέτρα που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «είχε προγραμματίσει αρχικά να παρέμβει με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, σεβόμενη το χρονοδιάγραμμα του σημερινού νόμου, που προβλέπει την εξίσωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών έως το 2018».

Ωστόσο, μετά τις πιέσεις της ΕΕ ο Σ.Μπερλουσκόνι επιχείρησε να πετύχει έναν συμβιβασμό, προτείνοντας, αντί του 2012, που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, που θα συνέλθει στο κυβερνητικό μέγαρο.

«Το πενταετές περιθώριο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μέση λύση» δήλωσε σχετικά ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέττα. Σύμφωνα, όμως με τη δημόσια ραδιοφωνία της Rai, «η σημερινή συνάντηση με την κ. Ρέντινγκ, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις και για προσπάθειες αναζήτησης ευνοϊκότερων λύσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk