Άφιξη την Κυριακή

Φθάνουν τα πρώτα δείγματα αστεροειδή την Κυριακή στη γη

Επιστρέφει στη Γη η ιαπωνική αποστολή Χαγιαμπούσα, η οποία πιθανώς κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια ενός αστεροειδή. Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την επίσκεψη στον μικρό αστεροειδή Ιτοκάουα σε απόσταση 300 εκατ. χιλιομέτρων.

Φθάνουν τα πρώτα δείγματα αστεροειδή την Κυριακή στη γη | tovima.gr

Το απόγευμα της Κυριακής επιστρέφει στη Γη η ιαπωνική αποστολή Χαγιαμπούσα, η οποία πιθανώς κατάφερε να συλλέξει τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια ενός αστεροειδή.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την επίσκεψη του Χαγιαμπούσα στον μικρό αστεροειδή Ιτοκάουα, ο οποίος βρισκόταν τότε σε απόσταση 300 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Παρά τα αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα, το σκάφος φαίνεται ότι μπόρεσε τελικά να συλλέξει μικροσκοπικά δείγματα βράχου.

Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπο από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος και η μελέτη της σύστασής τους αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη δημιουργία της Γης αλλά και των πλανητικών συστημάτων σε άλλα άστρα.

Οι επιστήμονες θα γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η αποστολή πέτυχε μόνο όταν ανοίξουν την σφραγισμένη κάψουλα που θα πέσει με αλεξίπτωτο στο εθνικό πάρκο Γούμερα της Αυστραλίας, γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας στις 13 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το BBC, στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) ανακοίνωσε ότι το σκάφος ολοκλήρωσε με επιτυχία την προτελευταία μανούβρα στο ταξίδι προς τη Γη.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν για τον ελιγμό τον κινητήρα ιόντων του σκάφους, δεδομένου ότι οι προωθητήρες χημικών καυσίμων έχουν πάψει να λειτουργούν.

Τη Δευτέρα, το Χαγιαμπούσα βρίσκεται σε απόσταση 3,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η κάθοδος της κάψουλας στη γήινη ατμόσφαιρα θα βιντεοσκοπηθεί από ένα τροποποιημένο αεροπλάνο DC-8 της NASA.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk