Στα ύψη η απαισιοδοξία

Χειρότερες ημέρες περιμένει η πλειονότητα των επιχειρήσεων

Το χειρότερο κλίμα του τελευταίου οκταμήνου, για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, αποτυπώνει ο δείκτης Northern Greece Business Index 500, το Μάιο. Το 25% δηλώνει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις εντός του Ιουνίου.

Χειρότερες ημέρες περιμένει η πλειονότητα των επιχειρήσεων | tovima.gr

Το χειρότερο κλίμα του τελευταίου οκταμήνου, για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, αποτυπώνει ο δείκτης Northern Greece Business Index 500, το Μάιο.

Επιπλέον, ολοένα και δυσχεραίνει η κατάσταση στο μέτωπο της απασχόλησης, αφού το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα προχωρήσει σε απολύσεις τον Ιούνιο και μόλις το 8% ότι θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.

Ο δείκτης, που καταρτίστηκε με βάση τη σφυγμομέτρηση δείγματος 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, ήταν ο πιο αρνητικός του τελευταίου οκταμήνου και «προσγειώθηκε» στο -30, έναντι -20 τον Απρίλιο και -29 το Μάρτιο.

Η μέτρηση του δείκτη NGBI 500 για το Μάιο είναι ξεκάθαρα επηρεασμένη από την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στη στενή επιτήρηση του ΔΝΤ-ΕΕ και τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Σημαντικά αυξημένο παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν χειρότερες ημέρες το επόμενο εξάμηνο, με το 42% να «βλέπει» επιδείνωση, έναντι του 38% τον προηγούμενο μήνα, ενώ διευρυμένο καταγράφεται και το ποσοστό όσων αναμένουν στασιμότητα (44%, έναντι 39% τον Απρίλιο).

Μόνο το 15% βλέπει ευνοϊκότερο το επόμενο εξάμηνο, έναντι 23% τον Απρίλιο.

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα της εκτίμησης των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάσταση τους, αφού μόλις το 11% την κρίνει ως καλή (15% τον Απρίλιο), το 45% «βλέπει» στασιμότητα και το 44% την αποτιμά ως κακή (έναντι 40% τον Απρίλιο).

Κάθετη είναι και η πτώση των πωλήσεων των επιχειρήσεων, με μόνο το 10% να δηλώνει αύξηση, έναντι 25% τον Απρίλιο. Παράλληλα, το 56% απάντησε πως ο τζίρος του κατέγραψε συρρίκνωση, ποσοστό που ήταν αισθητά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο (43%) του προηγούμενου μήνα.

Πάντως, την πρωτοκαθεδρία στις θετικές απαντήσεις εξακολουθούν να κατέχουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ενώ τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο «βλέπουν» οι εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μεικτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk