Β. ΠΙΣΙΑΣ»Ηταν μια σπίθα που μπορεί να ανάψει φωτιά στον κάμπο»

Κουτσαίνει, έχει σπασμένα πλευρά, θα βάλει γύψο στο πόδι, συνεχίζει τις εξετάσεις για την κατάσταση της υγείας του. Τα σημάδια του ξυλοδαρμού υπάρχουν στο σώμα του. Ο 63χρονος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο ΤΕΙ Αθήνας κ. Β. Πισίας κουβαλά το λιντσάρισμα από Ισραηλινούς, ενστόλους αλλά και με πολιτικά ρούχα, στο λιμάνι του Ασντοντ όπου είχε μεταφερθεί μαζί με τους υπόλοιπους ακτιβιστές του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας». «Με λιώσανε. Ηταν λιντσάρισμα. Διακόσια άτομα σπρώχνονταν για το ποιος θα πρωτοβαρέσει.

Κουτσαίνει, έχει σπασμένα πλευρά, θα βάλει γύψο στο πόδι, συνεχίζει τις εξετάσεις για την κατάσταση της υγείας του. Τα σημάδια του ξυλοδαρμού υπάρχουν στο σώμα του. Ο 63χρονος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο ΤΕΙ Αθήνας κ. Β. Πισίας κουβαλά το λιντσάρισμα από Ισραηλινούς, ενστόλους αλλά και με πολιτικά ρούχα, στο λιμάνι του Ασντοντ όπου είχε μεταφερθεί μαζί με τους υπόλοιπους ακτιβιστές του λεγόμενου «Στόλου της Ελευθερίας». «Με λιώσανε. Ηταν λιντσάρισμα. Διακόσια άτομα σπρώχνονταν για το ποιος θα πρωτοβαρέσει.Ενας 25χρονος νεαρός με πάτησε είκοσι φορές με την μπότα του, συστηματικά, στο ίδιο σημείο, στον τένοντα στο πόδι. Συνεχώς. Ηταν εμφανές ότι ήθελε να το σπάσει» περιγράφει, αλλά προσπερνά το προσωπικό.

Στο σπίτι του στου Ν. Ζωγράφου, το τηλέφωνο από φίλους που τον αναζητούν «σπάει». Κρατά ένα ελαφρύ χαμόγελο παρά τους πόνους: «Ξέφυγε πολύ από το μπόι μας η υπόθεση. Αλλά να σου πω. Ισως ήταν μια σπίθα που μπορεί να ανάψει φωτιά στον κάμπο, που έλεγε ένας παλιός φίλος». Ο «παλιός φίλος» είναι ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Επιτυχημένη η αποστολή; Ως συντονιστής της, μαζί με τον πανεπιστημιακό Τάκη Πολίτη, υπογραμμίζει πως «η αποστολή έδωσε καρπούς για την παλαιστινιακή υπόθεσηπερισσότερους απ΄ ό,τι εμείς οι λίγοι σε αριθμό και μικροί σε μέγεθος υποθέταμε όταν τη σχεδιάζαμε».

Ο Β. Πισίας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έφυγε από ΄κεί στα 16 του. Εχει καλούς φίλους Ισραηλινούς, όπως «τον Σάμι- Σαμίκο τον φωνάζαμε στην Ιμπραημία-, δίπλα δίπλα ζούσαμε». Εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πού πάει το Ισραήλ. «Υπεραμύνομαι των Παλαιστινίων, ναι. Αλλάως το ΄60θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει τη στάση του Ισραήλ στη βία, ενός κράτους κατά το πρώτο βήμα ίδρυσής του. Ηταν και τότε εγκληματική η πολιτική τους έναντι των Παλαιστινίων, αλλά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια δικαιολογία. Η βία όμως έγινε κάτι μόνιμο. Είναι παραλογισμός. Το Ισραήλ χάνεται. Οι ηγεσίες του τις τελευταίες δεκαετίες είναι η μία χειρότερη από την άλλη. Τρώνε το μέλλον τους».

Για τη στάση της Κύπρου απέναντι στην αποστολή, αλλά και για την Ελλάδα, λέει ότι «το ζήσαμε στην αρχή σαν άρνηση». Εκτιμά ότι και οι δύο χώρες φοβήθηκαν μην τυχόν χαρακτηριστούν «υπεύθυνες για τη δράση κάποιων πολιτών τους, ακόμη κι αν υπήρχε αμφιθυμία για το αν ενεργούν σωστά ή λάθος οι πολίτες τους. Ευκαιριακές μεταπτώσεις συμμαχιών. Τώρα επιλέγουν την πρόσδεση στο Ισραήλ ως αντίβαρο στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας».

Την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΙΗΗ, μέλη της οποίας ναύλωσαν το πλοίο «Μavi Μarmara», την κατατάσσει στους μετριοπαθείς ισλαμιστές, ανεξάρτητα από το αν, όπως σημειώνει, υπάρχουν και ακραίες εκφράσεις, όπως σε όλα τα ρεύματα. «Μόνο απολογητής του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ότι είμαι.Αλλά τουλάχιστον έχω καταλάβει ότι καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, παντελούς απουσίας πολιτικού σχεδίου. Και αυτό συνιστά έλλειμμα και της Αριστεράς» εξηγεί.

Οσο για τη Χαμάς στη Γάζα, δεν αποδέχεται τα περί τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο κ. Πισίας ήταν διεθνής παρατηρητής στις εκλογές στη Γάζα το 2006. «Ολα άψογα. Εκκλησία! Στα εκλογικά τμήματα οι σταυροί καταμετρήθηκαν κανονικά. Εκλεγμένη κυβέρνηση». Χαρακτηρίζει όμως «ξεπεσμό» τη στάση της Αιγύπτου απέναντι στους Παλαιστινίους. Και τονίζει: «Καθεστωτική παρακμή μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας, στην οποία όμως ασκείται και ασφυκτική πίεση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk