«Diskidance» για την Ελλαδάρα μας!

Η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας χτυπάει στο νότιο άκρο της μαύρης ηπείρου. Με περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας και με 45.000 μέλη οργανωμένα σε 32 διαφορετικούς συνδέσμους και σωματεία, η ελληνική κοινότητα της Νότιας Αφρικής αποτελεί έναν από τους πιο συμπαγείς πυρήνες του ελληνισμού στον κόσμο. Αν και τα περισσότερα μέλη της γεννήθηκαν στη Νότια Αφρική και έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους εκεί, σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν με περηφάνια ότι «πάνω απ΄ όλα νιώθουν Ελληνες» , ενώ προσπαθούν με έναν ενθουσιασμό που είναι σχεδόν συγκινητικός να διατηρήσουν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στη χώρα.

Η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας χτυπάει στο νότιο άκρο της μαύρης ηπείρου. Με περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας και με 45.000 μέλη οργανωμένα σε 32 διαφορετικούς συνδέσμους και σωματεία, η ελληνική κοινότητα της Νότιας Αφρικής αποτελεί έναν από τους πιο συμπαγείς πυρήνες του ελληνισμού στον κόσμο. Αν και τα περισσότερα μέλη της γεννήθηκαν στη Νότια Αφρική και έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους εκεί, σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν με περηφάνια ότι «πάνω απ΄ όλα νιώθουν Ελληνες» , ενώ προσπαθούν με έναν ενθουσιασμό που είναι σχεδόν συγκινητικός να διατηρήσουν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στη χώρα. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτοί οι δραστήριοι Ελληνες της Διασποράς υποδέχονται το Παγκόσμιο Κύπελλο με ένα… ρεκόρ: κατάφεραν να αγοράσουν τα περισσότερα εισιτήρια σε σχέση με όλους τους άλλους «ξένους» της Αφρικής, παρά το γεγονός ότι ορισμένες κοινότητες (όπως των Πορτογάλων ή των Ιταλών) είναι ως και εκατό φορές μεγαλύτερες! Ενθουσιασμός; Εθνική υπερηφάνεια; Αγάπη για το ποδόσφαιρο; Μάλλον ένας συνδυασμός όλων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Χριστοφόρου , πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Συνδέσμων της Νότιας Αφρικής. «Είμαστε διπλά περήφανοι. Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν φανταζόμασταν ότι η Νότια Αφρική θα κατόρθωνε να διοργανώσει κάτι τόσο σημαντικό. Και ταυτόχρονα η Ελλάδα μας θα είναι εδώ για να αγωνιστεί. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο, οι δύο πατρίδες μας να βρίσκονται τόσο κοντά» λέει στο «Βήμα» με σχεδόν παιδιάστικο ενθουσιασμό.

Ειδική χορογραφία στις εξέδρες για την εθνική ομάδα ετοιμάζουν οι μαθητές του ελληνικού σχολείου. Μνήμες 1975 στην ένθετη φωτογραφία με χορεύτριες τις μικρές Χριστίνα Ζέρβου-Χιωτέλη και Ζωή Χριστοδουλίδου

Φυσικά η ελληνική ομοσπονδία δεν αρκέστηκε απλώς στην αγορά 20.000 εισιτηρίων, αλλά έχει μισθώσει και 25 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους φιλάθλους στα γήπεδα που θα αγωνίζεται η Ελλάδα. «Πέρυσι δεν πήρα ούτε μία ημέρα άδεια, την κρατούσα όλη για εφέτος. Θα είμαι εκεί σε κάθε αγώνα που θα παίζει η Ελλάδα» αναφέρει σε άπταιστα ελληνικά ο (συνεπώνυμος, αλλά όχι συγγενής του προέδρου) κ. Χάρης Χριστοφόρου, 32 ετών, μετανάστης δεύτερης γενιάς από το Γιοχάνεσμπουργκ. Οσο για τους συμπατριώτες του που θα έρθουν από την Ελλάδα για να δουν την Εθνική και ανησυχούν για τα ζητήματα ασφαλείας, ο κ. Χριστοφόρου είναι καθησυχαστικός: «Είναι αλήθεια ότι η Νότια Αφρική χαρακτηρίζεται από υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας χαλάσει τα σχέδια. Οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι φίλαθλοι θα κινηθούν με ασφάλεια. Πρέπει απλώς να ακούσετε με προσοχή τις οδηγίες και να αποφύγετε τα μέρη που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα».

Ιστορική φωτογραφία: η κοινότητα του Γιοχάνεσμπουργκ το 1908

Το ίδιο κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί και στο «Saheti», το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο της Νότιας Αφρικής με περισσότερους από 1.000 μαθητές. Οι αίθουσες και οι διάδρομοι είναι διακοσμημένοι με σημαίες και μπάλες, ενώ οι μαθητές έχουν επινοήσει ειδικά για την περίσταση και έναν… πρωτότυπο χορό που ονόμασαν «Diskidance». «Είναι ένας συνδυασμός από αφρικάνικο στυλ χορού με ρυθμικά συνθήματα για την Εθνική μας. Τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, όλοι ανεξαιρέτως τον μαθαίνουν. Θα τον παρουσιάσουμε στις 9 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα του τριμήνου» λέει στο «Βήμα» η κυρία Κρυσταλλίδου, γενική διευθύντρια του σχολείου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
* Αν στον δρόμο κάποιος σας φωνάξει «Ηey China» (γεια σου… Κίνα), απαντήστε ομοίως. Δεν σας λέει «Κινέζο», αλλά «φιλαράκι».

Το ίδιο κι αν σας πει «China plate» (που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «πιάτο από πορσελάνη»)

* Αφήστε το ακριβό σας ρολόι (καθώς και όλα τα πολύτιμα αντικείμενα, αξεσουάρ, κοσμήματα και ακριβά κινητά) στο ξενοδοχείο, αν θέλετε να αποφύγετε τους μπελάδες * Αν ζητήσετε οδηγίες και σας συμβουλεύσουν να «στρίψετε αριστερά στο επόμενο ρομπότ», μην ψάχνετε για φιγούρες από τον «Πόλεμο των άστρων». Εννοούν το επόμενο φανάρι * Αγοράστε άφοβα φρούτα από τους πάγκους των πλανόδιων μικροπωλητών στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Είναι απολαυστικά * Αν δείτε μια ομάδα ανθρώπων να χορεύουν με ένταση μπροστά στο Κοινοβούλιο μην ενθουσιαστείτε.Πρόκειται για οργισμένους διαδηλωτές * Αν θέλετε να γίνετε ένας από εμάς πείτε «Sharp Sharp» (σαπ σαπ), αντί για «Ο.Κ.», και «Υebo» (γιέμπο) ή «Υa» (για), αντί για «Υes». Επίσης, ο χαιρετισμός των ντόπιων στα αγγλικά δεν είναι «Ηow are you?» αλλά… «Ηowzit?» (που κυριολεκτικά σημαίνει «Πώς είναι αυτό;») * Να κυκλοφορείτε πάντα ανά ομάδες στους δρόμους της πόλης και να μην περιπλανιέστε μόνοι ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ…
Προσοχή στο πώς εκφράζεστε για τις διάφορες φυλετικές ομάδες, αν δεν θέλετε να πείτε κατά λάθος κάτι ρατσιστικό:

Η λέξη «αφρικάνερ» δεν αναφέρεται στις ντόπιες φυλές, αλλά σημαίνει… λευκός αποικιοκράτης της Νότιας Αφρικής

Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση λέξεις όπως «μαύρος» ή «νέγρος». Οι πολιτικά ορθές λέξεις είναι «South Αfrican» (Νοτιοαφρικανός) ή «local» (ντόπιος). Μη νομίζετε ότι αν πείτε «μαύρος» στα ελληνικά δεν θα σας καταλάβουν.

Αντιθέτως, οι ντόπιοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε ρατσιστικά σχόλια και γνωρίζουν τις εν λόγω λέξεις σε πολλές γλώσσες του κόσμου- ναι, ακόμα και στα ελληνικά!

Το σχολείο που είπε «όχι» στο Απαρτχάιντ
Το 1974, όταν το «Saheti», το μεγαλύτερο ελληνικό σχολείο της Νότιας Αφρικής, άνοιξε τις πόρτες του, οι ιδρυτές του έλαβαν μια επαναστατική για τα δεδομένα της εποχής απόφαση: στο σχολείο θα μπορούσαν να εγγραφούν και έγχρωμοι μαθητές, με μόνη προϋπόθεση να επιθυμούν να «μετέχουν της ελληνικής παιδείας», κατά το διάσημο ρητό που αποδίδεται στον Ισοκράτη. «Επειδή το “Saheti” εντασσόταν στα παροικιακά σχολεία,υπόκειτο σε διαφορετικό νομικό καθεστώς απ΄ ό,τι τα άλλα σχολεία των λευκών της Νότιας Αφρικής.Ετσι,με ειδικές υποτροφίες μπόρεσαν να φοιτήσουν στο σχολείο μας δεκάδες έγχρωμοι μαθητές,σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν εξωφρενικό για τη Νότια Αφρική» λέει στο «Βήμα» η κυρία Αναστασία Κρυσταλλίδου, γενική διευθύντρια του σχολείου, η οποία εργάζεται σε αυτό ως εκπαιδευτικός ήδη από το 1975.

Σήμερα το «Saheti» έχει πάνω από 1.000 μαθητές που ανήκουν σε 26 διαφορετικές εθνικές φυλές. «Η φιλοσοφία μας παραμένει η ίδια:είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να αποδέχεστε τον ελληνικό χαρακτήρα του σχολείου. Ετσι, η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως καταγωγής, ενώ ταυτόχρονα τηρούνται τα ελληνικά έθιμα και οι παραδόσεις,διδάσκεται αρχαίο δράμα και δημοτικοί χοροί και γιορτάζονται οι ελληνικές εορτές» καταλήγει η κυρία Κρυσταλλίδου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk