Δεν λέει να ησυχάσει ο κόσμος. Εκεί που πάει να στεριώσει μια κατάσταση, κάτι συμβαίνει και τον βυθίζει ξανά στην ανησυχία και στην ανασφάλεια. «Είναι σαν να κινείσαι σε κινούμενη άμμο, σαν να επιχειρείς να χτίσεις σε έδαφος σαθρό» δήλωνε προχθές ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, από εκείνα που έχουν χάσει τον ύπνο τους τους τελευταίους μήνες.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή και ενώ εδώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει άκρη για το Ασφαλιστικό και να πείσει για τον δυναμισμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα κακά νέα έφθασαν στην Αθήνα μέσω Βουδαπέστης. Εκεί ο νεοεκλεγείς συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν μετέδωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει απειλή χρεοκοπίας αντίστοιχη με αυτήν της Ελλάδας.

Σχεδόν αυτόματα ενεργοποιήθηκαν αμυντικά αντανακλαστικά σε όλες τις αγορές του κόσμου, η Ουγγαρία εμφανίστηκε ως η Ελλάδα της Ανατολικής Ευρώπης, οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σημαντικά, στην Αθήνα η πτώση ξεπέρασε το 5%, το ευρώ έσπασε το φράγμα των 1,20 δολαρίων και έδειξε ότι ο επόμενος σταθμός μπορεί να είναι μια σχέση 1: 1 με το αμερικανικό νόμισμα. Επιπλέον αυξήθηκαν δυναμικά οι επενδυτικές τοποθετήσεις στα ασφαλή οικονομικά καταφύγια του κόσμου. Τα γερμανικά ομόλογα έγιναν ανάρπαστα, το ίδιο και τα αμερικανικά, ενώ μαζί με το δολάριο ανατιμήθηκε και το ελβετικό φράγκο.

Ο κόσμος νιώθει ανασφαλής και βάζει τα λεφτά του στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στην Ελβετία, λένε οι τραπεζίτες, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στον υπόλοιπο κόσμο. Οπως είναι φανερό, ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για τη χώρα μας. Με κάθε ευκαιρία το ελληνικό πρόβλημα έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο και είναι εντυπωσιακό πώς και γιατί δεν κάμπτεται το καθεστώς καχυποψίας, παρ΄ ότι επήλθε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν μεταπολεμικά στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του. Υπερασπίζεται το γεγονός ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους καλύφθηκε για τρία χρόνια με τη συμφωνία διάσωσης, αλλά γνωρίζει επίσης ότι μέγα παραμένει το πρόβλημα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Ξέρει ότι οι σημερινές συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα δεν θα διατηρηθούν επ΄ άπειρον και αντιλαμβάνεται ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να βγουν μόνες τους στη διεθνή αγορά.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Γι΄ αυτόν τον λόγο πιέζει για αποτελέσματα στον δημοσιονομικό τομέα και βεβαίως διεκδικεί την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία ώστε μεσοπρόθεσμα να διαμορφωθούν συνθήκες εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, τα οποία από μόνα τους είναι ικανά να δημιουργήσουν νέο χρήμα και να αλλάξουν συνολικά τις οικονομικές συνθήκες.

Προς ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου
Ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι ενήμερος για τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και κυρίως για το κλίμα καχυποψίας που συνεχίζει να καταδιώκει την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός πίστευε ότι με τις διεθνείς επαφές του μπορούσε να σπάσει αυτό το κλίμα. Και απογοητεύθηκε όταν ένιωσε ότι δεν μπορούσε να το υπερβεί.

Επιμένει βεβαίως και στις 11 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Βιέννη, όπου συνέρχεται η ετήσια σύνοδος ενός φόρουμ διεθνών τραπεζιτών. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους προέδρους των 100 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου και να περιγράψει την ελληνική προσπάθεια διεκδικώντας καλύτερη στάση και βεβαίως ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας.

Γνωρίζει βεβαίως ο κ. Παπανδρέου, έχει κατανοήσει πια, ότι δεν βοηθούν οι κατά καιρούς αναδεικνυόμενες έριδες μεταξύ των υπουργών ούτε και η λογική των φέουδων που ορίζει τους περισσότερους. Ακόμη γνωρίζει ότι στη λήξη της τριετίας το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλό, αν δεν προσεγγίζει το 150% του ΑΕΠ θα είναι σίγουρα κοντά στο 140%, και από μόνο του θα προκαλεί τις αγορές. Στο τέλος της τρέχουσας τριετίας λοιπόν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δημιουργίας δημοσιονομικών πλεονασμάτων που θα βεβαιώνουν ότι τα χρέη θα αποπληρωθούν.

Υπό το βάρος αυτών των εκτιμήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει πεισθεί για την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος, είτε με τη συγκρότηση ενός ομοιογενοποιημένου κεντρικού επιτελείου που θα συντονίζει και θα «τρέχει» τις μεγάλες υποθέσεις της χώρας είτε με την επιστράτευση προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους που θα αναλάβουν την κατάρτιση και την υπεράσπιση εντός και εκτός της χώρας ενός γενναίου μακροχρόνιου προγράμματος ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι στις προσωπικότητες που έχει κατά νου ο κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος, η θητεία του οποίου έληξε την περασμένη εβδομάδα. Ολα πάντως αναμένεται να κριθούν το επόμενο διάστημα, αφού εξελιχθεί μετά τις 15 Ιουνίου η τρίμηνη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα των ελεγκτών.