ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι επιπτώσεις

Αμεσες επιπτώσεις στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να έχει η θλιβερή ιστορία της ισραηλινής επίθεσης κατά της ειρηνευτικής αποστολής στη Γάζα. Πρώτον, διότι τορπιλίζει εν τη γενέσει του το άνοιγμα που επιχείρησε η Αθήνα προς το Ισραήλ, όταν ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές στον άξονα με την Αγκυρα. Και δεύτερον, επειδή ανατρέπεται άρδην ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αναβάθμιση της εικόνας της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο.

Αμεσες επιπτώσεις στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να έχει η θλιβερή ιστορία της ισραηλινής επίθεσης κατά της ειρηνευτικής αποστολής στη Γάζα. Πρώτον, διότι τορπιλίζει εν τη γενέσει του το άνοιγμα που επιχείρησε η Αθήνα προς το Ισραήλ, όταν ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ρωγμές στον άξονα με την Αγκυρα. Και δεύτερον, επειδή ανατρέπεται άρδην ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την αναβάθμιση της εικόνας της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο. Περιορίζονται έτσι οι δυνατότητες για την ανάπτυξη ελληνικών πρωτοβουλιών στην περιοχή αυτή, οι οποίες θα μπορούσαν να στηριχθούν στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες αλλά και στην επιδιωκόμενη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ. Υπό το πρίσμα αυτό η διακοπή των ελληνοϊσραηλινών αεροπορικών ασκήσεων (εν μέσω της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο) και η ακύρωση της επίσκεψης στην Αθήνα του αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας αποτέλεσαν ένα πρώτο πλήγμα στην επιχειρούμενη νέα προσέγγιση, η οποία είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη προ διμήνου στο Ισραήλ του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με το Ισραήλ να βρίσκεται στο στόχαστρο των διεθνών επικρίσεων για την γκανγκστερική του ενέργεια στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου (τη στιγμή που η Ελλάδα, για τους γνωστούς λόγους, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πολλά περιθώρια για ανάπτυξη (τη στιγμή αυτή τουλάχιστον) των σχέσεων με το Ισραήλ δεν υπάρχουν. Παράλληλα εντείνεται ο προβληματισμός από τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία στην περιοχή, η οποία δεν διστάζει να θέσει τέρμα στις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της ως περιφερειακής υπερδύναμης, που αποτελεί, ως γνωστόν, το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Σηματοδοτείται έτσι το τέλος μιας εποχής όπου (υπό τη σκέπη της Ουάσιγκτον) λειτουργούσε ως παράγων σταθερότητας για τα δυτικά συμφέροντα, σε μια κατ΄ εξοχήν ασταθή περιοχή, ο άξονας Τουρκίας- Ισραήλ, όχι μόνο στον οικονομικό αλλά κυρίως στον στρατιωτικό τομέα. Τώρα η Τουρκία (η μόνη μουσουλμανική, μη αραβική χώρα της περιοχής) έχει στραφεί και προς τους Αραβες και προς το Ιράν, δημιουργώντας έναν νέο άξονα ισχύος, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανατρέποντας τα γεωπολιτικά δεδομένα που επικράτησαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη δίνη των εξελίξεων αυτών η Ελλάδα ελάχιστα περιθώρια χειρισμών διαθέτει, καθώς μάλιστα η δεινή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει έχει εκ των πραγμάτων υποβαθμίσει δραματικά την αξιοπιστία της. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι την επομένη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, όπου ετέθησαν οι βάσεις της νέας ελληνοτουρκικής προσέγγισης, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Μια εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε όχι μόνο τη δικαιολογημένη αντίδραση της Αγκυρας αλλά κυρίως της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία συγκλονίστηκε από τις απαράδεκτες για πολιτισμένη χώρα ενέργειες στην ανοικτή θάλασσα. Βέβαιο είναι λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την Τουρκία στον άξονα που ανατράπηκε, όπως είναι βέβαιο ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιδιώξουν τώρα νέες συμμαχίες στην περιοχή, πράγμα όχι και τόσο εύκολο, καθώς μάλιστα αναμένεται και η Αίγυπτος να εισέλθει σε μια περίοδο αστάθειας μετά το τέλος της προεδρίας του ασθενούντος Χόσνι Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk