Υπέρογκο το κόστος της πειρατείας στη διακίνηση του εμπορίου

Το 2009 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα περιστατικά πειρατείας κατέγραψαν αυξανόμενη τάση περιστατικών πειρατείας. Η αύξηση στην συχνότητα αλλά και στο βαθμό βίας που ασκείται εναντίον πλοίων και ναυτικών, καθώς και το υπέρογκο κόστος της πειρατείας στη διακίνηση του παγκοσμίου εμπορίου δια θαλάσσης επιβάλλουν έντονη δράση. Από πλευράς γεωγραφικής συχνότητας της πειρατείας, αν και η Σομαλία παραμένει περιοχή υψίστης ανησυχίας, παρατηρείται…

Υπέρογκο το κόστος της πειρατείας  στη διακίνηση του εμπορίου | tovima.gr

Το 2009 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα περιστατικά πειρατείας κατέγραψαν αυξανόμενη τάση περιστατικών πειρατείας. Η αύξηση στην συχνότητα αλλά και στο βαθμό βίας που ασκείται εναντίον πλοίων και ναυτικών, καθώς και το υπέρογκο κόστος της πειρατείας στη διακίνηση του παγκοσμίου εμπορίου δια θαλάσσης επιβάλλουν έντονη δράση. Από πλευράς γεωγραφικής συχνότητας της πειρατείας, αν και η Σομαλία παραμένει περιοχή υψίστης ανησυχίας, παρατηρείται μετατόπιση των πειρατικών επιθέσεων με στόχο πλοία που πλέουν στις Ανατολικές Ακτές της Σομαλίας και στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Οι διεθνείς ναυτικές δυνάμεις έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή εκδήλωσης περιστατικών πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας και είναι ζωτικής σημασίας η παραμονή τους στην περιοχή.

Πράγματι, η αντιμετώπιση του πειρατικού φαινομένου έδωσε την ευκαιρία ανάπτυξης μιας άνευ προηγουμένου άτυπης πολυεθνικής συνεργασίας μεγάλου αριθμού χωρών, που είναι αξιέπαινη. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι λόγω της παρουσίας των πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων στον Κόλπο του Άντεν και της εφαρμογής των Οδηγιών Βέλτιστων Πρακτικών που διαμορφώθηκαν από την ναυτιλιακή βιομηχανία, η αναλογία των επιτυχών επιθέσεων που οδηγεί σε κατάληψη του πλοίου έχει μειωθεί από 1: 3 σε 1:9. Είναι αναμφισβήτητο ότι η ρίζα του προβλήματος της πειρατείας βρίσκεται στη Σομαλία.

Από την άποψη αυτή, είναι ενθαρρυντική η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών δημιουργίας ειδικής Ομάδας Επαφής για τη Σομαλία. Θα πρέπει επίσης να επαινεθεί η ΕΕ για την απόφασή της να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο του Άντεν μέσω Ναυτικής Δύναμης (ΕU ΝΑVFΟR) και την ανάληψη επιχειρησιακής δράσης (επιχείρηση Αtalanta).

Η ΕΕ έχει επιπλέον αναλάβει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση των δομών και δυνατοτήτων της Σομαλίας και των παράκτιων κρατών του Κόλπου του Άντεν, προκειμένου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Η ΕΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ομάδας Επαφής και συμμετέχει ενεργά στις τακτικές συνεδριάσεις της.

Η Ομάδα Επαφής παρέχει προστασία στην εμπορική ναυτιλία μέσω του καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας των πολυεθνικών ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk